Polisen har redan, tillsammans med Uppsala kommun och fastighetsägare i området, inventerat olika platser där kameror kan komma att sättas upp. De preliminära platserna som pekas ut är Bandstolsvägen, Gottsunda centrum och Linrepevägen med omnejd.
– Det här är platser där vi har erfarenhet av stök, otroligheter och brott som exempelvis bilbränder. Platserna är utvalda utifrån statistik. Vi har helt enkelt en förhöjd nivå av brottslighet och ordningsstörningar i det här området, säger Jonas Eronen, kommissarie vid Uppsalapolisen.
LÄS MER: Mer ljus ska öka tryggheten i Gottsunda och Valsätra
Uppsalapolisen har fått stöd av Polisens nationella operativa avdelning, NOA, under inventeringen av platser. Sedan tidigare har polisen övervakningskameror i bland annat Stockholmsförorterna Rinkeby, Husby och Tensta.
– Det här ska bygga på samma teknik och taktik. De har väldigt goda erfarenheter från sin satsning. Man begår inte gärna brott på platser som är övervakade, men om man ändå gör det är det värdefullt att ha bildbevis. Särskilt i fall där människor känner obehag vid att lämna vittnesmål om händelsen, säger Jonas Eronen.
Nästa steg i processen är ansöka om tillstånd för kameraövervakning hos Länsstyrelsen.
– Vi är väldigt noggranna med att det sköts korrekt rent administrativt och regelmässigt. Det här ska rikta in sig mot oroligheter och brott, säger Jonas Eronen.
Den långsiktiga ambitionen med kamerasatsningen är att Gottsunda inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område.
– Området ska vara tryggt och säkert. Det som är viktigt att lyfta fram är att kameraövervakningen ska fungera som ett komplement till många av de andra åtgärder vi gör i området som tillhör den vanliga polisverksamheten. Dessutom är det viktigt för oss att fortsätta och utvidga samarbetet med andra aktörer, exempelvis Uppsala kommun. Tillsammans kan vi få området till så som vi vill ha det, säger Jonas Eronen.