Kameror i skolan har avslöjat stölder

De två kommunala gymansieskolor som har satsat på övervakningskameror anser att resultatet har varit gott. Stölder och vandalisering har minskat.

Rickard Arnberg och Richard Böhme, kameraövervakade på Linnéskolan.

Rickard Arnberg och Richard Böhme, kameraövervakade på Linnéskolan.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-05-19 00:01
Hittills har övervakningen, inköp och installation av kameror med tillbehör, kostat Fyrisskolan en miljon kronor. Kameror i vinklar och vrår har bidragit till mindre vandalisering och färre stölder.Det säger rektorn Christer Rosell som nu planerar för ytterligare kameror. Det sker i takt med att skolan satsar på mer stöldbegärligt material, till exempel bärbara datorer, åt eleverna.
- Det hade ju varit bäst om vi sluppit, men i en byggnad med 1 200 elever är det inte helt otroligt om det finns vissa personer med tjuvaktiga avsikter, säger Christer Rosell.

Flera elever har tagits på bar gärning med hjälp av kameran, när de stulit eller vandaliserat på skolan. Och det har haft en avskräckande effekt, menar Christer Rosell.
- Skåpinbrotten har blivit noll, nedskräpningen har minskat med 80 procent. De som har gjort något har fått prata med klassföreståndaren eller rektorn.
Förutom Fyrisskolan är det endast Linnéskolan som har övervakningskameror. Skolan förekom flitigt i UNT:s spalter för ett par år sedan i samband med stölder och vandalisering. Småbrottsligheten kulminerade när skolan vid ett par
tillfällen bombhotades och flera småbränder anlades. Det var då ledningen bestämde sig för att sätta upp övervakningskameror.

Sedan dess har det varit lugnt på skolan, enligt rektor Lars Palmqvist.
- Det är inga slagsmål eller stölder som tidigare. Jag vill tro att kamerorna har haft en avskräckande effekt på eleverna.
Ett tiotal kameror filmar eleverna om dagarna. Efter fem dygn raderas inspelningarna. Och inspelningarna granskas bara om det till exempel skett ett inbrott.
- Jag kan tycka att det är ett nederlag att man inte kan lita på elever. Men fördelarna med det här är större än att vara utan kameror, säger Lars Palmqvist.
Elever som UNT pratat med på Linnéskolan tycker att det har blivit lugnare på skolan.Att kamerorna finns i skolan är inget eleverna tänker på.
- Jag stör mig inte alls på dem, säger Rickard Arnberg.
Klasskompisen Richard Böhme tycker att kamerorna gör nytta.
- De verkar ju tjäna sitt syfte. Man verkar ha klarat upp en del stölder med dem.

När det var som värst kunde brandlarm gå flera gånger om dagen. Men vardagsbuset har alltså övervakningskamerorna kommit åt.
- Folk tänker två gånger innan de gör en grej, säger eleven Awder Amin.
FAKTA

För kameraövervakning på allmän plats krävs länsstyrelsens tillstånd. Insidan av skolor kan övervakas utan tillstånd eftersom de inte ses som allmänna platser.
Banker, postkontor och butiker, där behovet av skydd mot stölder och rån anses särskilt stort, behöver bara anmäla kameraövervakningen till länsstyrelsen.
Polisen har rätt att tillfälligt och utan tillstånd bedriva kameraövervakning om det finns risk för allvarlig brottslighet.
Den som sätter upp en övervakningskamera ska upplysa om detta genom tydlig skyltning.
Övervakningskamerorna blir allt fler. År 2000 gav länsstyrelsen i Uppsala sju tillstånd. Förra året var antalet 23.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!