Kameror i kampen mot klottret
För att få bukt med skadegörelsen vid Stenhagenskolan vill kommunen sätta upp fyra kameror på skolgården. Säger länsstyrelsen ja blir det första gången i länet en skola tar övervakningskameror till hjälp i kampen mot klottret.
Foto: Magnus Eriksson
- Men vi känner till att en skola i Stockholm prövat kameror med gott resultat.
De fyra kamerorna är tänkta kunna flyttas mellan 23 olika punkter. Tillsammans täcker dessa in varenda vrå av byggnadens utsida.
På varje punkt skall ett sabotagesäkert kamerahus vara monterat. Utifrån går det alltså inte att se varifrån man för tillfället filmar.
Krossade glasrutor
Skolförvaltningen hyr skollokalerna av Uppsala kommuns tekniska kontor, och det är därifrån initiativet till övervakningskamerorna kommer. Skälet är att utgifterna för skadegörelse på Stenhagenskolan har skjutit i höjden på senare år, säger Rolf Sahlqvist, förvaltare vid kommunens fastighetsutveckling.
Visserligen har man på kommunen inte gjort någon noggrann ekonomisk kalkyl, men bedömningen är ändå att det kan gå att spara pengar på detta sätt - trots att man får betala en årlig avgift till det företag som sätter upp och sköter kamerorna.
- Årsavgiften motsvarar vad vi betalar i klottersanering. Men vi har även problem med krossade glasrutor och annan skadegörelse som kostar minst lika mycket.
Rolf Sahlqvist betonar att vem som helst kommer inte att ha möjlighet att se de inspelade filmerna. Det får - som brukligt är vid kameraövervakning - bara polisen, och bara i det fall en polisanmälan gjorts.
Aktiveras vid inbrott
Kameror finns redan på en annan Uppsalaskola, Ärentunaskolan. Men där sitter de inne i skolans datasalar, och aktiveras bara vid inbrott. På Stenhagenskolan handlar det däremot om att kontinuerligt filma ett område där både skolbarn och allmänhet vistas.
Frågan blir naturligtvis vad elever och föräldrar säger om att skolbarnen filmas när de är ute på skolgården.
- Vi har inte hunnit så långt att vi har talat med dem. Men jag vet att det finns många som vill att vi skall få stopp på det här, säger Christina Ekman.
Rolf Sahlqvist kallar själv metoden "kontroversiell":
- Att bevaka skolbarn låter väldigt illa, och det lär nog kunna bli en viss debatt. Men vi vet inte hur vi skall bete oss.
Dagtid
Det är inte heller givet att man kommer att filma dagtid, trots att man kommer att kunna ha kamerorna påslagna dygnet runt, om väl länsstyrelsen ger klartecken.
- Dagtid är behovet inte lika stort. Då finns ju kommunens personal där.
Ansökan att få montera upp kamerorna lämnades i januari. Den kommun där en övervakningskamera är tänkt att sättas upp har alltid rätt att yttra sig. Och det är där, hos Uppsala kommun, som ansökan för närvarande ligger.
I detta fall skall kommunen alltså yttra sig över sig själv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!