Under en aktion organiserad av Livsmedelsverket, granskade Uppsala kommun i mars 27 restauranger och deras nötkött. Resultatet blev bättre än väntat enligt miljökontoret, då bara fyra hade avvikelser.
Det livsmedelsinspektörerna tittade på var ursprungsmärkning av köttet, var det slaktats, om köttet kom från en godkänd anläggning och om köttet var det som utlovats på menyn.
– Det är viktigt att konsumenterna inte ska bli vilseledda, det man beställer ska vara rätt. Oxfilé ska vara oxfilé, entrecote ska vara entrecote, inte något billigare kött, säger Shwan Kareem, livsmedelsinspektör vid miljökontoret i Uppsala kommun.
Under en kontroll av en Uppsalarestaurang utlovades kalvkött som visade sig vara annan typ av nötkött.
– Restaurangen har ringt oss direkt efteråt och sagt att de ändrat sin meny för lunchtid. För kvällstid har de sagt att de antingen ska köpa kalv eller ändra menyn, säger Shwan Kareem.
Den här typen av kontroller ger också möjlighet att fånga upp verksamheter som inte finns registrerade som livsmedelsanläggning, och därför aldrig kontrolleras – eftersom ingen vet om att de finns.
De tre andra restaurangerna som fick anmärkning hade köpt kött från två olika grossister som visade sig vara just sådana. Ett av företagen finns i Stockholm och det ärendet har lämnats över till miljökontoret där. Det andra bolaget finns i Uppsala och de tvingas nu registrera sig om de ska fortsätta med sin verksamhet.
– Vi brukar titta på etiketten som står på själva köttet för att se om det har rätt märkning, var djuret fötts och slaktats. Men för framtiden kommer vi också att dubbelkolla om leverantörerna har registrerat sig hos sin myndighet, säger Shwan Kareem.
Ett delsyfte med aktionen har från Livsmedelsverkets sida varit att uppmärksamma kommunerna på att det är deras ansvar att göra kontroller av inköpta livsmedel på restaurangerna. Förutom Uppsala deltog 27 andra kommuner i landet och totalresultatet blev att 41 av 242 restauranger hade avvikelser.
– Det var lite si och så med spårbarheten av köttets ursprung. Det kanske är något vi måste lägga mer kraft på framöver. Vi får se om bilden ändrar sig framöver vid fler besök. Det är ju inget jättebra resultat när det är så många fel, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör Livsmedelsverket.
Varken restauramgerna eller grossisterna kommer att få repressalier, men avvikelserna finns kvar i inspektörernas papper och ärendena kommer att följas upp. I juni genomförs dessutom en andra omgång av Livsmedelsverket och bland annat ska Uppsala kommun hänga på igen.