Erik Ingare, värderingsexpert på Uppsala auktionskammare, berättar att just det första numret av Kalle Anka & Co anses vara ”den finaste serietidning man kan äga i Sverige”.
– Det här exemplaret har tillhört en samling och vårdats väl, så det var i väldigt fint skick, säger han.
Den som köpte tidningen är anonym. Erik Ingare kan emellertid berätta att köparna av sådana tidningar sällan tycker att pengavärdet är det viktiga.
– De är oftast ”ankister”, alltså personer som är väldigt intresserade av Kalle Anka-världen.
Utropspriset var 100 000 kronor, men så mycket blev tidningen alltså inte såld för. Något som enligt Erik Ingare inte är ovanligt:
– Utropspriset är mest en vägledning, sen är det köparna som bestämmer hur mycket de är villiga att betala.
Alla ankister delar emellertid inte vurmen för dyra exemplar av tidningar. Stefan Diös har sedan 1985 arbetat som översättare av Kalle Anka & Co och kallar sig själv för ankist. Han tycker att priserna för exemplar av tidningens första nummer har rusat i väg.
– Det har trissats upp – bland annat av att media gärna rapporterar om hur tidningar går för höga priser, och då vill de ha många nollor i rubrikerna, säger han.
För Stefan Diös är intresset för Kalle Anka inte en fråga om att äga dyra exemplar av tidningar.
– Många undrar om jag har alla nummer, men det har jag inte. Däremot har jag böcker med faksimiltryck av alla nummer. Så jag har alla serierna – och det är det viktiga.