– Det är ganska uppenbart att det inte kommer att gå att genomföra provet på valborg. Vi misstänker såklart att det inte skulle bli så hög närvaro, säger Cecilia Fernvall, tillförordnad gymnasiechef på utbildningsförvaltningen i Uppsala.
Den analysen kan hon ha rätt i. I Uppsala är sista april av tradition lovdag för alla elever, från förskoleklass till och med gymnasiet. Men i övriga landet är det sedvanlig skoldag.
Nationella prov sker i flera ämnen i årskurs 3, 6, 9 i grundskolan samt på gymnasiet. Proven är uppdelade i delprov, och varje delprov tar ungefär en halv dag att genomföra. Proven är obligatoriska och är det enskilt viktigaste betygsunderlaget i respektive ämne.
Det är Skolverket som bestämmer provdatum. När Uppsala kommun häromveckan fick veta att ett nationellt delprov i engelska för årskurs 2 på gymnasiet nästa år kommer att ligga sista april kontaktade man direkt Skolverket för att försöka flytta provet. Utan framgång.
– Vi hade inte förstått hur mycket ni i Uppsala firar valborg och hade ingen information om att era skolor är stängda. Men tyvärr kan vi inte flytta provet, datumet spikades redan i slutet av 2023. När vi skickade ut provdatumet på remiss fick vi inte in några synpunkter, säger Jan Kontinen, tillförordnad enhetschef på Skolverkets enhet för nationella prov.
Remissen går dock inte ut till alla kommuner, och Uppsala blev den här gången inte tillfrågad.
På utbildningsförvaltningen i Uppsala pågår nu diskussioner om hur man ska lösa situationen. Det finns två alternativ: att genomföra provet eller att flytta fram det till en annan dag. Skolverket tillåter nämligen att en skola skjuter fram provet någon dag, om det finns "särskilda skäl". Det är i så fall rektorn på skolan som fattar beslutet.
– Alla gymnasierektorer i Uppsala, både på de kommunala skolorna och friskolorna, behöver nu samlas för att försöka hitta den bästa lösningen. Min gissning är att alla skolor försöker göra likadant. Alla befinner sig ju i samma situation, säger Märit Gunneriusson Karlström, enhetschef för kvalitet och uppföljning på Uppsalas utbildningsförvaltning.
Vad lutar det åt?
– Det blir som sagt svårt för Uppsala att genomföra provet sista april.
Om samtliga Uppsalas gymnasieskolor flyttar fram det nationella provet är det unikt. Aldrig tidigare har en hel stad gjort så.
– Nej, det har tidigare bara rört sig om enstaka skolor, säger Jan Kontinen på Skolverket.
När ett nationellt prov flyttas fram ändras inte frågorna. Anledningen till att Skolverket kräver "särskilda skäl" för att byta datum är den uppenbara risken att eleverna får veta vad provet innehåller. På sin hemsida skriver Skolverket: "Särskilda skäl kan till exempel vara olyckor, dödsfall eller sjukdom. Resor eller idrottsdagar anses inte vara särskilda skäl."
Hur skulle du bedöma Uppsalas skäl?
– Jag kan bara upprepa föreskriften: att det bara är i yttersta undantagsfall som en rektor kan flytta fram ett prov. Om det absolut inte går att genomföra provet på grund av rådande omständigheter, säger Jan Kontinen.
Men är det okej att Uppsalas skolor flyttar fram provet?
– Det är klart att det är olyckligt om alla gymnasieelever i Uppsala skulle göra provet vid ett senare tillfälle. Men det här är ett beslut som måste tas lokalt av rektorerna, de får avgöra om det absolut inte går att genomföra provet.