Kalldusch för kommunen – får bakläxa på väderskydden

Uppsala kommun måste göra om upphandlingen av de reklamfinansierade väderskydden vid busshållplatserna. Den kallduschen kommer nu från förvaltningsrätten: Upphandlingen har varit olaglig.

Busshållplatserna på Stationsgatan kommer stå utan permanent väderskydd framöver. Hur länge är oklart i dagsläget.

Busshållplatserna på Stationsgatan kommer stå utan permanent väderskydd framöver. Hur länge är oklart i dagsläget.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-06-07 15:41

Samtidigt som det sista av de väderskydd vid stadens busshållplatser som finansierats genom reklam plockas ned, så kom förvaltningsrätten med ett besked som inte gick Uppsala kommuns och Region Uppsalas väg.  

Den upphandling de påbörjat av en entreprenör som ska hålla med väderskydd, toaletter och informationstavlor, är inte giltig. Upplägget som kommunen tänkt sig bryter mot lagen, slår förvaltningsrätten fast.

Det är den tidigare entreprenören JCDecaux som överklagat upphandlingsunderlaget och som nu alltså får rätt.

Uppsala kommun har nu tre veckor på sig att överklaga. Men vad som händer nu är för tidigt att säga något om, menar Dennis Solid, chef för infrastrukturenheten på Region Uppsala som delar ansvaret för frågan om gatumöblerna med Uppsala kommun. 

– Det är bra att vi nu får veta vad vi har att förhålla oss till. Men tyvärr har det här blivit en soppa för alla inblandade, säger han. 

Som UNT berättat tidigare har Region Uppsala hittat finansiering på 7 miljoner kronor för tillfälliga väderskydd vid 40 av 107 busshållplatser som finansierats med reklam. Men vad den ogiltigförklarade upphandlingen innebär på lite sikt och om mer skattepengar behövs för en lösning, vet inte Dennis Solid.

– Jag vågar inte säga något. Men jobbet med de cirka 40 tillfälliga skydden fortgår för full maskin. Vi kommer inte lämna en massa hållplatser i ofärdigt eller farligt skick, säger han. 

I ett pressmeddelande skriver förvaltningsrätten att man funnit att en ersättning som utföraren årligen ska betala till kommunen, inte varit förenlig med den så kallade avgiftslagen. Därmed har det inte varit tillåtet att ha avgiften som ett villkor i upphandlingen. Vidare skriver rätten att "upphandlingen även i övrigt i vissa avseenden inte genomförts i enlighet med gällande upphandlingslagstiftning". 

I en mejlkommentar till UNT skriver Malin Otterström, kommunikationschef vid JCDecaux, att bolaget fått rätt "för det som vi påpekade för kommunen direkt när upphandlingen kom ut. Vi vann den centrala frågan om avgiftslagen som handlar om att man inte får upplåta offentlig mark till högstbjudande."

Tidigare har Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, beklagat situationen. Samtidigt har kritiken varit hård och Gunnar Hedberg (M) kallade hanteringen för sjabbel och en skandal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!