Kall vår kan påverka kräftfisket

Den kalla våren kan komma att påverka årets kräftfiske. Kylan förskjuter nämligen kräftornas skalömsning.— När det gäller kräftor är mycket temperaturstyrt. Våren var kall och det är kallt nu. Så om fångsten är tunn för tillfället kan det bero på att kräftorna lite sent ömsar skal, säger Tommy Odelström, lektor i miljövetenskap på Mälardalens högskola.

Uppsala2005-08-05 18:31
Kräftfisket har just satt i gång och än är det för tidigt att dra några slutsatser om hur årets fiske kommer att bli. Bästa fisketiden inträffar ofta i slutet av augusti eller början på september. Den klassiska fiskepremiären är egentligen först nästa vecka.
Normalt avklarad
Kräftornas skalömsning brukar under normala förhållanden vara avklarad i början på augusti. Under ömsningen mjuknar det gamla skalet i en till en och en halv vecka. Sedan är det nya skalet mjukt lika länge. Denna tid är kräftorna känsliga och kannibalismen stor.
— Under ömsningen går kräftorna inte in i en mjärde. Däremot kan man se att de är utanför och luktar efter fiskbetet, säger Tommy Odelström som doktorerat på kräftor.

Dåligt signalkräftfiske i fjol
Förra året rapporterade fiskeriverkets samrådsgrupp för insjökräftor en avsaknad av små signalkräftor i landet. Vidare var många signalkräftvatten nästan tomma på kräftor.
Vad gäller flodkräftor gav förra året däremot normal fångst.
Få småkräftor ett år färgar kommande års fiske.
— Ett dåligt födelseår drabbar fisket om fem år, eftersom det tar så lång tid för en kräfta att bli tillräckligt stor. Till exempel ger dåliga väderförhållanden färre yngel, säger Tommy Odelström.
Akut kräftpest kan var en orsak till dåligt fiske. Signalkräftan är bärare av pestsvampen som sitter i skalet. I kombination med infektion eller stress drabbar pesten även signalkräftan som annars sprider smittan till flodkräftan.
De senaste årens pestutbrott har orsakats av olagliga utsättningar av signalkräftor. All utsättning av levande kräftor kräver tillstånd av Länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om