Kall sommar ger brist på kräftor

Tiden för kräftskivor nalkas, men i år är tillgången på kräftor sämre än vanligt. Orsaken är den kalla sommaren.

Markus Hedow lägger upp de svenska kräftorna i Saluhallen.

Markus Hedow lägger upp de svenska kräftorna i Saluhallen.

Foto: Tobias Welander

Uppsala2012-08-07 13:10

Det är måndag förmiddag och fiskbutiken Feskarn i Saluhallen i Uppsala har just fått in en leverans med svenska signalkräftor. Fiskdisken har gapat tom på kräftor hela helgen eftersom förra veckans leverans sålde slut redan på fredagen.

– Den här gången fick vi köpa av en annan leverantör än vi brukar, vi hade inte räknat med att sälja slut så fort. Det går absolut att få tag på kräftor om man vill men det märks att tillgången är lite sämre, säger butikens ägare Michael Prising.

Butiken började sälja kräftor redan vid midsommar men det är under början och mitten av augusti som försäljningen drar i gång rejält.

Hambergs fisk i Uppsala började sälja kräftor för två veckor sedan. De märkte av en ordentlig prisökning på kräftor förra veckan, då kilopriset ökade med 50 kronor på en dag.

– Priset ökade från 370 till 420 kronor. Men det är normalt att priserna diffar på 50 kronor under en säsong, säger Joel Hamberg på Hambergs fisk.

Michael Prising har inte upplevt några stora prisskillnader ännu. Däremot varierar kvaliteten på kräftor under säsongen.

– Före och efter högsäsongen är kräftorna som störst och finast. Vid den här tiden plockar fiskarna upp alla kräftor de kan få tag på eftersom efterfrågan är som störst just nu, säger han.

Anledningen till den lägre tillgången på kräftor är att vattnet i sjöarna har varit kallare än vanligt i år. Kräftorna ömsar därför skal senare än de brukar. Det tar några dagar för skalen att hårdna, och under tiden gömmer sig kräftorna i hålor på sjöarnas botten.

Jan Mattsson i Fillsarby i Tierps kommun har sedan 15 år tillbaka en egen kräftodling. Han odlar kräftor i en damm och har större möjligheter att kontrollera vattentemperaturen. Hans verksamhet har därför inte påverkats särskilt mycket av den kalla sommaren.

– Men de har visst haft en hel del problem i Vättern. Jag tror dock inte att tillgången på kräftor kommer att bli så mycket sämre totalt. Däremot kommer högsäsongen i gång lite senare. Runt den 20 augusti borde det finnas gott om kräftor, säger Jan Mattsson.

Han odlar flodkräfta, en sort som är mycket ovanligare än signalkräftan. Priserna är därför ungefär dubbelt så höga som priset på signalkräftor.

– I dag kallas signalkräftan för den svenska kräftan, trots att den planterades i Sverige först på 1960-talet. Men ska man äta riktiga svenska kräftor, då är det flodkräftor som gäller, säger Jan Mattsson.

Fakta Kräftfiske

Förut tillåtet bara på hösten

Tidigare var det förbjudet att fiska kräftor från 1 november fram till klockan 17 den 7 augusti. Kräftpremiären var därför den 8 augusti. 1994 avskaffades förbudet och i dag är kräftfiske tillåtet året runt. För att få fiska kräftor måste man dock vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten.

Undantaget är Vättern, där allmänheten får fiska kräftor utan särskilt tillstånd från och med den andra fredagen i augusti till och med den andra söndagen i september.

Källa: Havs och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!