Maj månad började med minusgrader och slutade i sommarvärme. Men tittar man på hela månadens statistik så var vädret lite sämre än vanligt. Åtminstone för den som gillar värme och sol.
– Det var överlag en blöt och kall månad och då betoning på blöt. Då tänker jag mest på det kraftiga regnet som var i slutet på månaden, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI till UNT.
– Regnet som kom orsakade översvämningar på många håll, även om Uppsala egentligen klarade sig bättre än till exempel Sörmland.
Nederbörden under hela maj blev till slut 85,6 millimeter och bara under den 26 maj föll 34,9 millimeter under dygnet. Det är en siffra som endast är 2,3 millimeter från rekordet från 1890.
– Trots att det inte är något rekord är det den mesta mängd nederbörd vi haft under ett majdygn på över 100 år. Det är bara rekordet 1890 och 9 maj 1910 som det kommit mer nederbörd under ett dygn i maj.
– Det var tur att det var ett kraftigt ihållande regn som spred ut sig över hela dygnet i stället för en störtskur över några få timmar. Dagvattenbrunnarna hann med i Uppsala verkar det som men åkrar och fält har blivit och varit väldigt översvämmade under längre tid.
Men trots att det regnade 19 av 31 dagar i maj hann årets femte månad med att klämma in lite värme också. Medeltemperaturen var dock svala 10,2 grader, vilket är 0,8 under medelvärdet för de senaste 30 åren, men det var på slutet blev det hetare.
– Uppsala speglar landet och fick det inte riktigt varmt förrän de sista dagarna, och inledningen av juni har hängt på i samma veva, säger Sverker Hellström, klimatolog vid SMHI.
– Men utöver slutet så stack Kristi himmelsfärd ut. Då var det ett rejält värmetryck med tre dagar över 20 grader och 25,2 grader som högst.
När SMHI tittar på siffrorna ska Uppsalas länsbor också vara mer nöjda med antalet soltimmar som man fick. För de 240 som noterades var rejält många fler än i Göteborg.
– Det var överlag bättre på ostsidan än på västsidan. I väst var det endast varmt och fint under Kristi himmelsfärd. I Uppsala kan man vara glad att man fick ungefär 40 timmar mer sol än västra sidan av landet, säger Sverker Hellström.
Bäst i klassen var föga överraskande Gotland som låg på hela 282 soltimmar medan Falun och närliggande områden endast fick se solens ljus under 173 timmar.