Kajmur i Uppsala återuppbyggs
Ett pussel i jätteformat håller just nu på att läggas vid Östra Ågatan. Det är den gamla murade kajen mitt emot Upplandsmuseet som ska byggas upp igen efter att grunden förstärkts.
Birgitta Hult från Hults gräv och schakt räknar med att det kommer att ta en månad att pussla ihop den gamla murade kajen igen.
Foto: Linus Höök
Kvarnfallets vinklade form är boven i dramat. Vinkeln gör att vattnet forsar rakt in mot den östra kajen. Sakta men säkert har strömmen gröpt ut grusbädden, underminerat kajen och fått den att långsamt glida ner i ån.
- De senaste åren har det gått fort. När vi upptäckte det för ett tiotal år sedan hade kajen gått i väg 15 centimeter. Nu hängde den ut 30 centimeter, säger Vidar Hult, konsult och arbetsledare för projektet.
Från början var det tänkt att förstärkningsarbetet skulle ha gjorts redan i fjol, säger Sampo Hinnemo, trafikplanerare på kommunens gatu- och trafikkontor.
- Men Linnéjubileet gjorde att vi ställde in alla gatuarbeten i centrala Uppsala. Nu försöker vi jobba i kapp i år.
Kajen, vars äldsta delar är från 1780, är kallmurad, det vill säga bygd utan bruk. Som gammal ingenjör kan Vidar Hult inte annat är beundra en metod som ger stadga och beständighet utan att "trassla in en massa betong".
- Det är en fin gammal byggmetod. Det är roligt att se att de kunde på den tiden.
För att undvika nya undermineringar i framtiden har gruset som muren tidigare vilade på ersatts av gjuten betong. Men ovanför vattenytan ska muren byggas upp igen exakt som den var. Det är här som själva pusslandet börjar.
- Det är ett hantverk. Vi har lärt oss hur man gör av en gammal stenläggare från Almunge, säger stenläggaren Birgitta Hult från Hults gräv och schakt.
Först lyfts de huggna blocken som bildar murens utsida på plats med kran.
- Det fattas några block som trillat ner i vattnet. De kommer att ersättas med nya som behandlas så att de ser gamla ut, säger stenläggaren Urban Gustavsson.
Efter att ett lager stenblock lagts på plats fylls insidan av den nästan tre meter breda muren med mindre sten. På så sätt byggs muren upp, lager för lager.
En månad beräknas arbetet ta. För det duger inte att bara tippa ner stenen, förklarar Urban Gustavsson.
- Inga stenar får kila utan alla måste vila på underlaget.
- Det går inte bara att lägga stenarna, utan de måste stuvas så att det blir tätt. Om de inte ligger tätt kan tjälen på vintern göra att de börjar röra sig i förhållande till varandra och göra att det inte blir stabilt, tillägger Birgitta Hult.
Att pröva ut sten efter sten och veta när man funnit den rätta, det är vad stenläggarens hantverk handlar om.
- Det är ett fridfull jobb. Det går inte att stressa, konstaterar Birgitta Hult.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!