Han belönas för sitt arbete med att ta fram allt bättre instrument för att med så kallat synkrotronljus studera hur materien är uppbyggd och fungerar.
– Jag känner mig väldigt hedrad. Jag ser det också som en bekräftelse på att jag är inne på rätt spår i mitt jobb, säger han.
Claudio Masciovecchio är forskare vid Elettra Sybnchrotron Light Laboratory, ESSL, i Trieste i Italien. Där och vid flera andra centrer har han sedan länge arbetat med att utveckla allt mer avancerade instrument för att med olika former av så kallat synkrotronljus kunna få en allt bättre bild av materiens allra innersta.
– Det gäller till exempel en så grundläggande förutsättning för liv som att vatten blir lättare när det fryser. Om vatten hade fungerat som andra vätskor och blivit allt tyngre när det frös skulle haven frysas ner till bottnen, säger Claudio Masciovecchio.
Ju mer ”briljant” en ljusstråle är, desto finare detaljer och snabba förändringar kan den avslöja. I dagens anläggningar för att alstra synkrotronljus kan strålningen göras många miljarder miljarder gånger mer briljant än vad som var möjligt för några årtionden sedan.
– Ett område som jag själv studerar med synkrotronljus är hur väteatomer binder till varandra, till exempel i vanligt vatten och i proteiner. detta är viktigt för att förstå hur proteiner fungerar både vid hälsa och vid sjukdom, säger han.
Claudio Masciovecchio är doktor i den kondenserade materiens fysik. Ett av de viktigaste problem inom detta ämnesområde gäller hur glas bildas.
– Trots att vi använt glas i tusentals år vet vi väldigt litet om vad som egentligen händer när glas övergår från flytande till fast form. Förhoppningsvis kommer våra nya tekniker att bidra till lösningen av detta problem, säger han.
Förutom själva äran ger Kai Siegbahn-priset mottagaren 5000 euro. Claudio Masciovecchio har ännu inte bestämt vad han ska använda pengarna till.
– Kanske blir det till en cykel eller nya datorer till mina döttrar, säger han.
I samband med att priset delades ut på måndagseftermiddagen hölls också flera föreläsningar om forskningen kring synkrotronljus i Siegbahnsalen vid Ångströmlaboratoriet.