Kaffe, vÀnner och glass fÄr folk att trotsa coronarisk

95-Ärige Aleksander Loit har fÄtt nog av att bara stanna hemma. Nu vill han fika utomhus. Och han Àr inte ensam. UNT gick pÄ stan för att kolla vad som fÄr krogbesökarna att trotsa den pÄgÄende coronasmittan.

Familjen Loit Àr kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-Ärige Aleksander.

Familjen Loit Àr kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-Ärige Aleksander.

Foto: Jeanina Santiago

Uppsala2020-07-19 12:00

Klockan Ă€r halv tolv pĂ„ lördagen. Till ett kafĂ© bakom stationen kommer de första gĂ€sterna. Det Ă€r Aleksander Loit som kommer, lĂ„ngsamt men beslutsamt med sin rullator. Han har suttit hemma sedan i mars, men nu tycker han att det Ă€r dags att ta sig ut igen. Han och hans sĂ€llskap Ă€r inte coronarĂ€dda. 

undefined
Familjen Loit Àr kaffesugen, paret Anne-Britt och Mats med 95-Ärige Aleksander.

– Vi Ă€r försiktiga och vi tvĂ€ttar hĂ€nderna ofta, sĂ€ger svĂ€rdottern Anne-Britt Loit.

– Alla utom en, rĂ€ttar Aleksanders son, Mats.

Han fortsÀtter:

– Jag Ă€r 70 plus och orkar inte bry mig. Jag Ă€r en fri mĂ€nniska. Men visst försöker jag ta hĂ€nsyn till min fru.

Vid lunchtid fylls uteserveringarna pĂ„, vid den populĂ€ra gĂ„gatan lĂ€ngs FyrisĂ„n. Även restaurangerna nĂ€rmare stationen fĂ„r lite fler besökare. IslĂ€nningen Nanna Amelia med vĂ€nner har stĂ€mt trĂ€ff för en lunch pĂ„ Tugg Burgers i Svava matgalleria.

– Vi har hört att Tugg har bra hamburgare, sĂ€ger Nanna Amelia. 

Hon berĂ€ttar att nĂ€r hon Ă€r ute pĂ„ stan följer hon islĂ€ndska regler som Ă€r mycket strĂ€ngare Ă€n Sveriges. I hemlandet har coronaviruset skördat fĂ„ liv och landet Ă€r i princip fritt frĂ„n viruset. 

– Vi tar det extra försiktigt och gĂ„r inte ut i onödan. 

Är det sommarvĂ€rmen som lockar er ut pĂ„ krogen idag?

– Inte sommarvĂ€dret! Sommaren har ju redan lĂ€mnat Sverige, avbryter Arni, ocksĂ„ frĂ„n Island.

PĂ„ frĂ„gan om varför de Ă€r ute pekar de bĂ„da mot sin vĂ€n, Uppsalabon Johan, som ler och erkĂ€nner: 

– Jag har dĂ„ligt inflytande, definitivt.

undefined
PÄ Tugg Burgers finns massa kÀrlek och regler, enligt Elin HÀgglöv, bitrÀdande restaurangchef.

Restaurangen Tugg Burgers öppnade i höstas och hade bra drag vid öppningen. 

– Vi har mycket företag, studenter och familjer som kommer, sĂ€ger Elin HĂ€gglöv, bitrĂ€dande restaurangchef.

Men under cirka tre veckor efter att det ökÀnda viruset slog till blev restaurangen tom.

– Det var obehagligt. Men vi förstĂ„r att folk blir lite rĂ€dda nĂ€r de rekommenderas att inte gĂ„ ut. Senare nĂ€r man fick information om reglerna, det vill sĂ€ga hur man ska förhĂ„lla sig till coronasmittan, dĂ„ började folk kĂ€nna sig tryggare och gĂ„ ut igen. Jag tycker att folk Ă€r duktiga pĂ„ att ta hand om hygienen.

Kommunens inspektörer har besökt restaurangen flera gÄnger.

– De har varit supertrevliga. De vill ju hjĂ€lpa oss att finnas kvar, sĂ€ger Elin HĂ€gglöv.

undefined
LĂ€karstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar pĂ„ ett kafĂ© vid stationen: –Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid Ă„n.

Men inte alla har besökare. LÀkarstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar pÄ ett kafé vid stationen.

– Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid Ă„n. 

undefined
Albert Haghazarian, Àgare Döner & Co, berÀttar att folk nu har kommit tillbaka och besöker restaurangen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!