Klockan Àr halv tolv pÄ lördagen. Till ett kafé bakom stationen kommer de första gÀsterna. Det Àr Aleksander Loit som kommer, lÄngsamt men beslutsamt med sin rullator. Han har suttit hemma sedan i mars, men nu tycker han att det Àr dags att ta sig ut igen. Han och hans sÀllskap Àr inte coronarÀdda.
â Vi Ă€r försiktiga och vi tvĂ€ttar hĂ€nderna ofta, sĂ€ger svĂ€rdottern Anne-Britt Loit.
â Alla utom en, rĂ€ttar Aleksanders son, Mats.
Han fortsÀtter:
â Jag Ă€r 70 plus och orkar inte bry mig. Jag Ă€r en fri mĂ€nniska. Men visst försöker jag ta hĂ€nsyn till min fru.
Vid lunchtid fylls uteserveringarna pĂ„, vid den populĂ€ra gĂ„gatan lĂ€ngs FyrisĂ„n. Ăven restaurangerna nĂ€rmare stationen fĂ„r lite fler besökare. IslĂ€nningen Nanna Amelia med vĂ€nner har stĂ€mt trĂ€ff för en lunch pĂ„ Tugg Burgers i Svava matgalleria.
â Vi har hört att Tugg har bra hamburgare, sĂ€ger Nanna Amelia.
Hon berÀttar att nÀr hon Àr ute pÄ stan följer hon islÀndska regler som Àr mycket strÀngare Àn Sveriges. I hemlandet har coronaviruset skördat fÄ liv och landet Àr i princip fritt frÄn viruset.
â Vi tar det extra försiktigt och gĂ„r inte ut i onödan.
Ăr det sommarvĂ€rmen som lockar er ut pĂ„ krogen idag?
â Inte sommarvĂ€dret! Sommaren har ju redan lĂ€mnat Sverige, avbryter Arni, ocksĂ„ frĂ„n Island.
PÄ frÄgan om varför de Àr ute pekar de bÄda mot sin vÀn, Uppsalabon Johan, som ler och erkÀnner:
â Jag har dĂ„ligt inflytande, definitivt.
Restaurangen Tugg Burgers öppnade i höstas och hade bra drag vid öppningen.
â Vi har mycket företag, studenter och familjer som kommer, sĂ€ger Elin HĂ€gglöv, bitrĂ€dande restaurangchef.
Men under cirka tre veckor efter att det ökÀnda viruset slog till blev restaurangen tom.
â Det var obehagligt. Men vi förstĂ„r att folk blir lite rĂ€dda nĂ€r de rekommenderas att inte gĂ„ ut. Senare nĂ€r man fick information om reglerna, det vill sĂ€ga hur man ska förhĂ„lla sig till coronasmittan, dĂ„ började folk kĂ€nna sig tryggare och gĂ„ ut igen. Jag tycker att folk Ă€r duktiga pĂ„ att ta hand om hygienen.
Kommunens inspektörer har besökt restaurangen flera gÄnger.
â De har varit supertrevliga. De vill ju hjĂ€lpa oss att finnas kvar, sĂ€ger Elin HĂ€gglöv.
Men inte alla har besökare. LÀkarstudenten Jacob Baganzicaha sommarjobbar pÄ ett kafé vid stationen.
â Jag tror folk vill ha lite glass och hellre sitter vid Ă„n.