Det för alla kaffeälskare lugnande beskedet ger en studie bland drygt 61 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Americal Journal of Epidemiology.
– Vår studie bör definitivt sätta punkt för en mångårig debatt om huruvida stora mängder kaffe är en riskfaktor för frakturer, åtminstone för kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum och Akademiska sjukhusets ortopedkirurgiska klinik.
I studien har kvinnorna vid upprepade tillfällen från 1987 och framåt besvarat en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor, bland annat om hur många koppar kaffe de brukade dricka. Drygt 5 000 av dem genomgick också en speciell röntgenundersökning av skelettet.
Under de i medeltal drygt 19 år som kvinnorna har följts upp sedan studien startade drabbades nästan var fjärde av någon form av fraktur. Var 15:e kvinna fick ett lårbensbrott, som brukar betraktas som den allvarligaste frakturen.
När forskarna analyserade vilka som hade drabbats av frakturer såg de inget samband alls med hur mycket kaffe kvinnorna uppgett att de brukade dricka.
– Alla typer av frakturer, inklusive lårbensbrott, var lika vanliga bland kvinnorna som sällan eller aldrig drack kaffe som bland kvinnorna som drack många koppar kaffe varje dag, säger Karl Michaëlsson.
Ändå visade röntgenundersökningarna av skelettet att kvinnor som drack minst fyra koppar kaffe per dag faktiskt hade några procent lägre benmassa jämfört med kvinnor som aldrig drack kaffe eller mindre än en kopp kaffe per dag.
– Men den lilla sänkning av benmassan som kan kopplas till en hög daglig kaffekonsumtion påverkar alltså inte risken för frakturer. Det är också värt att notera att det inte fanns några samband mellan kaffedrickande och uttalad benskörhet, säger Karl Michaëlsson.
Också flera tidigare studier har undersökt om flitigt kaffedrickande påverkar risken för frakturer och några har kommit fram till att det finns ett sådant samband. Utifrån dessa studier avråder en internationell benskörhetsorganisation från att dricka mer än tre koppar kaffe per dag.
– Våra resultat visar dock att det inte finns någon grund för en sådan rekommendation, säger Karl Michaëlsson.
Men varför ska man lita mer på den nya studien än på några tidigare studier som visat andra resultat?
– Av flera skäl. Vår studie är till exempel den i särklass största inom området med den allra längsta uppföljningstiden och tack vare de svenska sjukvårdsregistren de allra säkraste uppgifterna kring inträffade frakturer, säger Karl Michaëlsson.
Samtidigt som resultaten av den nya studien är lugnande besked för kaffedrickare framhåller han ytterligare ett skäl till varför det är viktigt att både läkare, annan vårdpersonal och allmänheten i stort får kännedom om dem.
– Debatten om huruvida kaffe är en riskfaktor för frakturer har i viss mån förskjutit fokus från de verkligt viktiga åtgärdbara riskfaktorerna för benskörhet och frakturer. Dit hör fysisk inaktivitet och rökning, säger Karl Michaëlsson.