Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i en studie bland drygt 71 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanlands och Örebro län. Studien publiceras i tidskriften Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases.
– Ett överraskande fynd, eftersom både vi och andra forskare i tidigare studier tvärtom sett att några koppar kaffe per dag verkar sänka risken för hjärt-kärlsjukdomar och förtida död, säger forskaren Susanna Larsson vid Karolinska institutet.
Kvinnorna och männen besvarade i slutet av 1990-talet en omfattande hälso- och livsstilsenkät, med frågor om bland annat sina kaffevanor. Vid den tidpunkten hade ingen av deltagarna någon hjärt-kärlsjukdom, men under de drygt 15 år som de har följts upp sedan dess fick 1 295 av dem diagnosen aortastenos.
När forskarna närmare granskade vilka som hade utvecklat aortastenos fann de tydliga samband mellan deltagarnas kaffekonsumtion och risken för att insjukna. Lägst risk för aortastenos hade deltagarna som inte drack kaffe alls eller i genomsnitt bara några koppar i veckan. För dem som drack mer steg risken i takt med varje drucken kopp kaffe.
För högkonsumenterna som drack sex koppar kaffe per dag eller mer var risken för aortastenos 65 procent högre än för kvinnorna och männen som drack i genomsnitt högst en halv kopp kaffe per dag.
Forskarna poängterar att en studie som denna, i vilken deltagarna själva valt sina kaffevanor, inte kan besvisa att sambandet mellan flitigt kaffepimplande och förhöjd risk för aortastenos är ett orsakssamband.
– Sambandet mellan kaffedrickande och hjärtklaffsjukdomen kvarstod dock även efter det att vi i analysen tagit hänsyn till förekomsten av fetma, rökning, alkoholvanor och andra faktorer hos deltagarna som i tidigare studier satts i samband med risken för aortastenos, säger Susanna Larsson.
Forskarna anser inte att den nya studien ger skäl att rekommendera människor som brukar dricka några koppar kaffe per dag att sluta göra det, i synnerhet som måttlig kaffekonsumtion i andra studier har kopplats till flera positiva hälsoeffekter.
– Däremot finns goda skäl att i till exempel experimentella studier med aortaklaffar undersöka vilken eller vilka av många hundra biologiskt aktiva ämnen som finns i kaffe som skulle kunna bidra till uppkomsten av aortastenos, säger Suanna Larsson.