– Jag jobbar gratis, det är omöjligt för mig att ta ut lön. Ska kaféet gå runt måste hyran minst halveras.
Det säger George Barsoum, som driver Mimmis café i ett hörn av Mimmi Ekholms plats. Han är uppgiven. Om det kommunalt ägda hyresvärden Uppsalahem inte går honom till mötes säger han upp kontraktet och stänger kaféet efter sommaren.
George Barsoum blir i så fall den sjätte ägaren på tio år som slänger in handduken. I lokalen har det varit kafé sedan området invigdes för tio år sedan – och ingen har fått det att gå runt.
– Jag har haft flera möten med Uppsalahem, men de förstår inte vikten av att deras hyresgäster står på egna ben och är nöjda. Jag har 30 års erfarenhet av att driva kaféer och restauranger i andra svenska städer, och har aldrig varit med om en så dålig hyresvärd förut. Det är tack vare min restaurang i Lycksele som jag får in några pengar.
Inne på kaféet sitter flera stamgäster denna väderskiftande tisdagseftermiddag. De bor i närheten och är rädda för att de nu helt ska bli av med sitt stammishak. De har bevittnat hur även tidigare ägare gett upp.
– Det vore hemskt om det här skulle bli tomt. Kaféet är viktigt både för gemenskap och trygghet för oss som bor här. Uppsalahem har ingen samlingslokal här, till skillnad från deras andra områden, säger Hélène Bergwall.
Vid samma bord sitter en annan stamgäst: Gunilla Stenkula, som startat ett upprop för kaféets överlevnad och som skickat de 70 namnunderskrifterna till Uppsalahem. Hon tycker att ett kommunalt hyresbolag har ett större ansvar för ett område än en privat hyresvärd.
– Politikerna är till för att göra det bra för oss medborgare. Det handlar om vardagsliv och gemenskap, säger hon.
– När man hör hur hög hyran är blir man förskräckt. Jag förstår att det inte lönar sig, säger Roger Gyllin som kommer hit nästan varje dag och nu delar en smörgås och en äppelkaka med Gunilla.
George Barsoum är djupt tacksam över kundernas engagemang. Men även om han har en hel del stamgäster konstaterar han att kundflödet här är alldeles för litet för månadshyran, som ligger på 42 000 kronor inklusive moms, vatten, sophämtning och garageplats. Hela området är nybyggt, och hyrorna är satta därefter.
Det är inte bara hyran som stör George. Han vill ha fri meny för att kunna anpassa utbudet efter kundernas efterfrågan, till exempel servera laxsallad och pastarätter. Men det får han inte.
– Uppsalahem säger nej eftersom det skulle konkurrera med verksamheter här intill. Det blir omöjligt att driva ett kafé med sådana förutsättningar.
Benny Enholm, förvaltningschef på Uppsalahem, säger att det är olyckligt att kaféet inte går runt. Men att hyran skulle vara för hög håller han inte med om.
– Hyran ligger i linje med vad andra verksamheter där betalar. Men visst finns en del verksamheter som är svårare att få vinst i, säger han.
Att sex ägare på tio år inte gått runt, tyder inte det på att hyran är för hög?
– Det är jättesvårt att svara på. Vi är såklart inte nöjda med så många byten, men det behöver ju inte bero på hyran. Jag går förbi kaféet ibland och ser att det inte alltid är så välbesökt. Men det är upp till näringsidkaren att locka kunder.
Han vill ha fri meny för att kunna locka fler kunder. Varför får han inte det?
– Lokalen har bara ett vanligt kök, inte ett fullt utrustat restaurangkök. Sedan vill vi inte heller att verksamheterna på platsen ska konkurrera med varandra.
Kan ni tänka er att sänka hyran?
– Inte i nuläget, han har ju hyrt under de förutsättningar som finns. Men vi tycker såklart att det är jätteviktigt för trivseln att ha livfulla kvarter, tomma lokaler är förfärligt. Mitt förslag är att han kontaktar Uppsalahem.
Han har redan haft tre möten med Uppsalahem.
– Då ska han kanske ha ett fjärde.
George Barsoum kan absolut tänka sig ett till möte. Han vill ju att det ska lösa sig och att det ska gå att driva ett kafé här, säger han – oavsett om det är i regi av honom eller någon annan.
– Om jag ska fortsätta behöver jag halverad hyra och fri meny. Då finns en chans att gå runt, säger George.
Enligt Uppsalahem sätter köket begränsningar?
– Jag har full koll på reglerna och skulle självklart inte laga något som innebär fritering eller stekning. Det ligger hos miljökontoret, jag förstår inte varför Uppsalahem ska lägga sig i.