Det blir Cajsa's kök som kommer driva det nya kaféet som öppnar på bottenvåningen i Uppsala slott. Cajsa Johansson lovar ett brett utbud med både fika och lättare lunchrätter.
– Vi kommer också att anpassa utbudet efter det som händer i museet. Det blir extra roligt att kunna haka på teman och samarbeta genom konst och gastronomi, säger Cajsa Johansson, ägare Cajsa's kök.
Redan nu pågår arbetet med att anpassa lokalerna för café och konferensverksamhet inför öppningen som kommer ske i början på augusti. I anslutning till kaféet ligger Vasasalen som kommer att delas av Cajsa's kök och Uppsala konstmuseum och därmed både fungera som konferenssal och hörsal för muséets programverksamhet.
Vad det kommer att bli för stil på kaféets inredning vill inte Cajsa Johansson avslöja än. Men hon lovar att det kommer bli fint och mysigt – med mycket konst på väggarna. Under de varma månaderna kommer det också att finnas en uteservering i anslutning till kaféet. Närheten till Botaniska trädgården och slottsbacken öppnar också upp för fler möjligheter.
– Området har potential att utvecklas och där kan vi vara en drivande motor genom att exempelvis servera varm choklad när man kommer in från pulkaåkning, eller att erbjuda picknickkorgar för lunch i Botaniska trädgården.
Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum är förväntansfull på de nya satsningarna.
– Ett fullödigt café och en hörsal för program är ett välkommet tillskott för Uppsala konstmuseum som kommer att förhöja upplevelsen för våra besökare. Vi ser mycket fram mot att få samarbeta med Cajsa's kök. De kommer att bli en tillgång inte bara för oss utan hela slottsområdet. Konst till lunch, fika, middag och fest, bättre än så kan det inte bli, säger Daniel Werkmäster, chef för Uppsala konstmuseum i ett pressmeddelande.