Kafé med smak av choklad
För ett år sedan berättade UNT om Magnus Carlsson som ville utbilda sig till chokladmakare i Frankrike. Efter två veckors utbildning återvände han till Uppsala med drömmen att starta ett eget företag i branschen.
Allt som serveras till kaffet eller de olika varma chokladdryckerna är tillverkat i kaféet med den egna chokladen som bas.
— Den som vill ha kanelbullar och "dammsugare" till kaffet får söka sig någon annanstans, säger Magnus Carlsson.
I kafédisken finns allt från praliner med smak av hallon, apelsin, kardemumma, lakrits, viol, melon och konjak till vit chokladkladdkaka med citron- och limesmak toppad med italiensk maräng. Och det är bara några exempel.
Chokladmakaren själv hittar vi en trappa ner i lokalen där chokladen tillverkas.
Han är i färd med att "binda in en plåt ganache med ett tunt lager mjölkchoklad".
— Ganache är den franska beteckningen på en smaksatt chokladsmet gjord på ren mörk choklad, grädde och glukos, förklarar han.
Detta till skillnad från "praliné" som är en chokladsmet med nötgrund, får vi lära oss.
— Men det blir bara begreppsförvirring om man använder de franska beteckningarna, säger han, och bjuder på en bit pärontryffel. Den smälter i munnen och vi struntar i att fråga om den klassas som ganache eller praliné.
Själv tycker Magnus Carlsson bäst om ren mörk fransk choklad av ett visst märke.
Han plockar upp ett smakprov ur en stor säck och frågar om vi känner den fruktiga och syrliga smaken.
Vi tycker nog att vi gör det.
Vi får också lära oss att procenten kakao inte är något man ska stirra sig blind på när man köper choklad.
— Marknadsföringen av mörk choklad har gått snett. Kakaohalten är ingen kvalitetsstämpel. Det är däremot andelen kakaosmör som är den dyraste ingrediensen.
Parallellt med kaférörelsen arrangerar Magnus Carlsson chokladprovningar. Och det finns fortfarande drömmar som inte förverkligats. En är en alldeles egen chokladkaka, gjuten av hans egen favoritchoklad. Den med den syrliga och fruktiga smaken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!