Kackerlackor och vägglöss på frammarsch
Kackerlackor och vägglöss är på frammarsch i länet.Det beror på att vi reser mycket och att människor kommer hit från andra länder, säger Per Wikström, platschef på Anticimex Uppsala.
Foto: Scanpix
- Inte alls som förra året, säger Per Wikström.
Visserligen får Anticimex då och då ta hand om getingbon också denna sommar, men inte anmärkningsvärt många.
Om getingpopulationen ökar och minskar till och från, är däremot kackerlackor och vägglöss på stadig frammarsch.
- När jag började i branschen för femton år sedan, fick man vara glad om man hörde talas om någon vägglussanering. Nu gör vi flera i veckan, säger Per Wikström.
Småkryp i resväskan
Vägglössen finns både i stadsdelar med lägenheter och i villaområden. Både lössen och kackerlackorna kommer hit med mänskliga resenärer.
- Det räcker att en kackerlacka går över min resväska och släpper sin äggkapsel, så har jag tagit 40 nya kackerlackor med mig hem.
Så här i sommarens andra hälft börjar det krylla av mjölbaggar och andra småkryp i mindre välstädade skåp. Per Wikström berättar om studentkök, där mjölpåsar har blivit kvar över sommaren och befinns vara ²befolkade², när studenterna återkommer till höstterminen.
Har man fått mjölbaggar och liknande, räcker det inte med att städa ur skåpen hur noggrann man än är. Baggar kan finns kvar i sprickor och hål och starta en ny population.
- Man måste spruta, säger Per Wikström och ser helst att Anticimex gör det på rätt sätt och med godkända ämnen.
Varnar för getingbon
Han varnar allmänheten för att ge sig på att försöka få bort stora getingbon. Risken är mycket stor att man blir stucken, eftersom getingarna har individer som enbart ägnar sig åt att försvara boet. Och de är långt snabbare än en människa.
- Getingen är giftig och orsakar flera dödsfall varje år, säger Per Wikström.
Skadedjursutrotarna gasar boet och lyfter bort det. Själva har de skyddsutrustning mot såväl getingar som giftångor.
Enligt Per Wikström har myrorna varit mer störande i folks hem den här sommaren än under många andra somrar.
- Kanske för att de har ont om mat eller vatten. Man brukar säga att efter midsommar blir det lugnt för myror. Men inte i år.
Myrorna kan man själv bekämpa med medel som finns bland annat i färghandeln.
Råttor är smartast
Möss kan man också ofta själv klara av. Antingen med slagfällor eller med gift, som man lägger i fällor eller kassetter, så att inte barn och husdjur kan komma åt det.
- Men alla gifter är farliga. Man ska vara mycket aktsam, säger Per Wikström.
- Råttor är mycket knepigare än möss. De är intelligentare och fegare när det gäller nya saker i deras omgivning. Man kan ställa ut en fälla med lockande bete och de går förbi den dag efter dag i veckor utan att bry sig om den.
Hur en skadedjursutrotare gör med råttor beror på hur många råttor han beräknar att det finns, var de finns och hur miljön ser ut. Vanligt är att han lägger in kontaktgift i råttornas hålor. När råttorna får giftet på pälsen, slickar de sig, får i sig giftet och förblöder. Det vanligaste råttgiftet är nämligen blodförtunnande.
- På en lantgård kan man ha flera familjegrupper råttor med 1220 råttor i varje grupp. Om man dödar den djärvaste gruppen, den som bor nära mat och vatten, ger sig de övriga ofta av. De har förstått att det är något farligt på gång. Så smarta är de, säger Per Wikström.
Som UNT tidigare har berättat breder fästingar och stickmyggor ut sig över landet.
Men de är inte Anticimex problem.
Det är inte heller ormar och grävlingar på tomten.
- Anticimex arbetar bara med skadedjur inomhus. Fast vi tar naturligtvis bort getingbon under altanen...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!