K G Hammar bannas av Vatikanen
En intensiv skriftväxling mellan Vatikanen och Sverige om kyrkans inställning till homovigslar har i all tysthet ägt rum de senaste veckorna. Det började med ett bekymrat brev från Anders Arborelius, katolsk biskop i Stockholm, till kardinal Walter Kasper i Vatikanen.
K G Hammar är alldeles för engagerad för homosexuella, anser Vatikanen.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Allt började med att biskop Arborelius oroades över ett uttalande av K G Hammar under en pressträff i januari. Hammar sade då att han trodde att homosexuella äktenskap inom Svenska kyrkan kommer att äga rum om ett eller ett par år.
Redan dagen efter uttalandet skrev Anders Arborelius till kardinal Kasper i Rom. I brevet uttrycker han oro över Svenska kyrkans syn på homosexuella äktenskap, och ber om "ett ord från Rom till den svenska kristenheten".
I brevet, som är daterat 23 januari och adresserat till Kardinal Walter Kasper, Prefekt för det Påvliga rådet för främjandet av kristenhetens enhet, skriver han:
"Situationen i Sverige har den senaste tiden blivit svår och komplicerad, eftersom de flesta ledande personer inom lutherska kyrkan så tydligt har engagerat sig för de homosexuella."
Efterfrågar vägledning
Han konstaterar att man även inom den svenska pingströrelsen "är mycket angelägen om att få ett ord från Rom, ett faktum som naturligtvis mycket glädjande eftersom en sådan förfrågan tidigare nästan varit otänkbar".
Arborelius fortsätter: "Jag tror att ett sådant ord verkligen kunde betyda mycket för ekumeniken, Det behöver inte vara så långt men det vore en uppmuntran för alla kristna inom den lutherska kyrkan som fortfarande tänker bibliskt traditionellt om denna sak".
Den svenska bönen om "ett ord från Rom" hamnade högt upp på Vatikanens agenda. Redan följande dag, 24 januari, fattar nämligen kardinal Walter Kasper pennan för att skriva till Sveriges ärkebiskop.
I brevet påminner han om det positiva ekumeniska samarbetet under de senaste årtiondena, och redogör för katolska kyrkans negativa inställning till homosexuella äktenskap.
Hammar vill förändra
Sedan vänder kardinalen sig direkt till ärkebiskopen:
"Ärade medbroder, jag skriver detta brev i sorg över den kristna kyrkans framtida enighet och över fortsättningen av vårt ekumeniska samarbete med den evangeliska kyrkan i Sverige . . . Jag ber er för den skull att beakta de teologiska argument som bör ligga till grund för ställningstagandet i denna fråga, så att de ekumeniska förbindelserna i framtiden inte tar skada".
25 februari svarar K G Hammar. Han framhåller de båda kyrkornas långa och djupa relation, och uttrycker förhoppningen att vänskapen skall bestå och överleva även skillnader och motsättningar i vissa frågor.
Ärkebiskopen skriver att han vill framhålla behovet av en fördjupad teologisk reflektion över ämnet kärlek, och kyrkans plikt att uppmuntra tillit, trohet och självutgivande kärlek i alla mänskliga relationer:
"Kanske måste vi omtolka några av våra traditionella synpunkter på förbindelser mellan samma kön. Det är inte lätt att bryta med traditioner, men det blir inte första gången kyrkan tvingas göra det. Mitt hopp är att den ekumeniska atmosfären är generös nog för att tillåta tolkningsskiljaktigheter", avslutar KG Hammar.
K G Hammar gick på torsdagen inte att nås för en kommentar om de nya, frostiga relationerna till Rom. Genom pressekreteraren Ewa Röllgårdh låter han hälsa att han för närvarande inte vill uttala sig i frågan, och hänvisar till Johan Dahlman, ekumeniskt ansvarig i Svenska kyrkan.
- Naturligtvis är brevet från kardinal Kasper allvarligt. Det är ju en påminnelse från världens största kyrka om att en gemenskap kristna emellan måste innebära dialog, också i svåra frågor. Rom signalerar allvar men också intresse, det måste i grunden vara något positivt, kommenterar Johan Dahlman.
Samtalar om homosexualitet
- Svenska kyrkan är just nu inne i en process där man runtom i landets församlingar samtalar om homosexualitet och kyrka utifrån ett bakgrundsmaterial som Kyrkostyrelsen också bett andra kristna kyrkor i Sverige att studera och reagera på. Där och på många andra sätt finns rika möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Till 2005 års kyrkomöte skall vi redovisa resultaten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!