– Det känns som att ta OS guld i rymdforskning. Det här får man vara med om en gång i livet och jag är väldigt glad i dag.
Så kommenterar professor Jan-Erik Wahlund vid Institutet för Rymdfysik i Uppsala, torsdagens besked att han blir ledare för arbetet med att ta fram ett av elva instrument till den europiska storsatsningen på en Jupiterfarkost. Farkosten ska skickas ut om nio år, och beräknas kosta mellan fem och 10 miljarder euro.
Det instrument som Uppsala nu kommer att styra utveckling av beräknas kosta 500 miljoner kronor. Sammanlagt kommer 25 institut i nio länder vara med att ta fram instrumentet.
– Men arbetet koordineras här i Uppsala, och instrumentets alla komponenter kommer att integreras här, säger en botavligt talad upprymd Jan-Erik Wahlund.
När Juice skickas i väg 2022 tar det åtta år innan farkosten är framme vid Jupiter. Därefter ska den inta en bana nära tre av Jupiters isiga månar, och slutligen krascha på en av dem, Ganimedes.
I Uppsala väntar nu ett intensivt arbete under de kommande åren.
– Alla här på institutet kommer i princip att var med i det här, och vi räknar även med att behöva rekrytera några fler.
Även Kiruna fick uppdraget att leda arbetet med ett av Juices instrument.
– Det är verkligen storslam för Sverige, säger Jan-Erik Wahlund.
Jupiter nästa för Uppsalaforskare
Vilka förutsättningar finns för liv under isen på några av Jupiters månar? Det är huvudfrågan för rymdfarkosten Juice som ska sändas ut 2022. Ett av farkostens elva instrument ska utvecklas i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!