Inte julfejar folk som förr, då det skrubbades in i minsta hörn och julgardiner åkte upp i varje hem och hus. Men nog vill även nutidsmänniskan ha rent och fint när julafton infinner sig. För att ta reda på hur man städar på bästa sätt vände vi oss till ett proffs. Anki Balter Johansson har arbetat som städare i 30 år, nu på Ekeby städ AB i Uppsala. Man skulle kunna tro att hon inte har lust att städa när hon kommer hem från jobbet, men det är faktiskt tvärtom.
– Det är bara kul. Jag vill ha rent så att jag får ro, säger hon, och slår fast att den som inte tycker om att städa ska välja ett annat yrke.
Hon hör till dem som byter julgardiner. Då passar hon på att tvätta vardagsgardinerna, som är en dammfälla. Anki Balter Johansson älskar dammtrasor av mikrofiberduk, de som kallas mirakeltrasor. Yes diskmedel är en annan trogen följeslagare, som enligt henne är oslagbart som rengöringsmedel. Det gäller att göra saker i rätt ordning, som att börja med att rensa upp i röran och att damma före dammsugningen. Anki Balter Johansson sprutar lite diskmedelsvatten på dammtrasan, för om trasan är för blöt lämnar den ränder efter sig. Golvlisterna blir rena om man drar med en svabb längs väggarna. Till resten av golvet är en platt mopp bra att använda.
Inför julen krävs extra städning, framför allt i köket, tycker Anki Balter Johansson, eftersom hon vill ha rent och fräscht när hon ställer in julmaten. Alltså gör hon rent inuti kylskåpet. Hon frostar av frysen och rengör spisen också. Dessutom drar hon ut och städar bakom alla vitvaror.
– Det är en brandfara med damm bakom kyl, frys och spis, särskilt om man har äldre vitvaror, upplyser hon.
Och vad gör man med avlopp som luktar? Häll två deciliter ättika eller vitvinsvinäger i avloppet och låt det stå en kvart innan du spolar med vatten. Det både kalkar av och tar bort lukten.
– Använd inte kaustiksoda, det är livsfarligt! Det har jag gjort en gång och tänker aldrig mer göra. Det blir som en explosion, man kan skada sig och det fräter sönder avloppet, varnar hon.
Ugnsrengöring och fönsterputs är också starkt och dåligt för miljön. Såpa och diskmedel är de enda rengöringsmedel som behövs, förutom toalettrengöring. Rätt dosering är viktigt.
– Många bara häller på rengöringsmedel för att det ska dofta. Då blir det som en hinna som smuts fastnar i, plus att det är dåligt för miljön och dyrt.
Nu kanske du tycker att julstädningen känns övermäktig. Då har Anki Balter Johansson ett gott råd: Ta lite i taget, badrummet en kväll och köket en annan. Lägg upp en städplan och avsluta med damningen och golven. Till slut är frågan vad alla som tagit in en riktig gran gör med barren när julen är slut. Jo, då gäller det att sopa och moppa. I dammsugaren kan det bli stopp.