Julnattsmässan växer

Trängsel är kanske inte vad man mest förknippar med gudstjänster i dag, men den som vill gå på julnattsmässan bör komma i god tid för att få plats. Den har blivit en betydligt starkare tradition än julottan.

Domprost Annica Alderbrant har fullt upp under julen.

Domprost Annica Alderbrant har fullt upp under julen.

Foto: SVEN-OLOF AHLGREN

Uppsala2017-12-24 10:30

Först på annandagen får domprost Annica Anderbrant julledigt. Men hon klagar inte.

– Det är mysigt för alla oss som jobbar i kyrkan på julen. Både julnattsmässan och julottan är väldigt speciella, det är ju vad julen handlar om, säger hon.

Åtminstone vad gäller julnattsmässan på julafton är domprosten långt ifrån ensam om den uppfattningen. Omkring 2000 besökare brukar söka sig till Domkyrkan då, och det tycks öka varje år, enligt Annica Anderbrant.

– Det gäller att komma åtminstone en halvtimme i förväg. Julnattsmässan börjar klockan elva, och fem i brukar det vara fullt. Folk står i gångarna och sitter på trappor. Nytt för i år är att vi sätter upp tv- skärmar i sidogångarna så att alla ska kunna se, säger hon.

Till julottan morgonen därpå uppskattar hon att det brukar komma runt 400 besökare. Trenden att julnattsmässan är större än julottan är ungefär densamma i hela Sverige, men starkare i städerna än på landsbygden. Medan julnattsmässan bara har funnits i Svenska kyrkan i ungefär 30 år är julottan en betydligt äldre tradition, som härstammar från bondesamhället. Då behövde man lägga gudstjänsten tidigt, så att kyrkobesökarna skulle hinna hem för att ta hand om lantbruket sedan.

– Korna kunde ju inte vänta. I dag vill folk hellre sova på juldagsmorgonen, säger Annica Anderbrant.

Generellt är det en äldre målgrupp som fortfarande väljer att gå i julotta, medan de yngre hellre går i julnattsmässa. Annica Anderbrant menar att det är naturligt att sedvänjorna förändras med nya generationer. Inom den kristna kyrkan i stort har det alltid funnits gudstjänster vid olika tider på dygnet. Påvens julnattsmässa i Peterskyrkan i Rom är en gammal katolsk tradition.

– Vi lånar ofta traditioner av varandra inom kristenheten, säger Annica Anderbrant.

Sju kyrkor i Uppsala håller julnattsmässa i år, och tio har julotta. Till formen skiljer sig julottan och julnattsmässan lite åt. Julevangeliet läses vid båda och psalmerna är ungefär desamma, förutom att man inte sjunger morgonpsalmer på natten. Däremot är julnattsmässan just en mässa, vilket innebär nattvardsfirande. Därutöver händer mycket annat i kyrkan under julhelgen, som högmässor, gudstjänster, julspel, julkonserter och aktiviteter som främst handlar om gemenskap.

Jul i Uppsalas kyrkor

Julnattsmässa hålls i Domkyrkan, Danmarks kyrka, Gamla Uppsala kyrka, Lötenkyrkan, Sankt Ansgars kyrka, Sankta Maria kyrka och Vaksala kyrka. Gottsunda kyrka har julnattsgudstjänst. Samtliga börjar klockan 23, utom julnattsmässan i Sankt Ansgar som börjar 22.

Julotta hålls i Domkyrkan, Almtunakyrkan, Danmarks kyrka, Eriksbergskyrkan, Funbo kyrka, Gamla Uppsala kyrka, Helga Trefaldighets kyrka, Sunnerstakyrkan, Vaksala kyrka och Vindhemskyrkan. Samtliga börjar klockan 7, utom Almtunakyrkans och Helga Trefaldighets julottor som börjar 8.

Bland övriga kyrkliga aktiviteter finns levande julkrubba i Gottsundakyrkan, julmys vid brasan i Salabackekyrkan och julspel i Domkyrkan.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om