Jens Linder och Johanna Westman, aktuella med boken December - från adventspyssel till nyårspartaj, har gjort en detaljerad kalender för hur man kan lägga upp årets mest hektiska månad på bästa sätt. Jens är själv kock och gillar att laga julmat, men han säger att vem som helst kan få till det. Nyckeln till framgång med julmaten är att inte göra för många rätter.
- Satsa på några rätter som verkligen gör dig rörd.
Rörd?
- Ja jag gillar att ha mat som jag minns från jular när jag var liten. För mig ska julen vara en tidsresa med långkål och olika slags sillar, säger Jens.
Johanna tycker däremot att man kan strunta i klassikerna och duka med god mat. Gärna från olika länder.
- Alla kan bidra med sin favoriträtt. Det behöver inte vara någon traditionell julmat.
Vad vill ni försöka åstadkomma för känsla på julafton?
- Jag tycker att det är viktigt med den där förväntan. Pirret, säger Johanna.
Jens pratar om att få till en varm känsla.
- Som när det är kallt ute och man har det riktigt varmt och mysigt inomhus. Jag vill också att alla ska sitta i samma rum. Det är något visst med rollerna som uppstår då man tillbringar lång tid i samma rum.
Johanna skrattar instämmande:
- Ja. Det är underbart när alla faller in i sitt. Jag vet alltid vem som kommer att säga att "vi borde sluta med julklappar". Det är alltid den som handlat mest.
Är det okej att fuska till julstämningen?
- O ja. Jag fuskar med städningen. Det är ju bara att släcka lamporna och tända levande ljus i stället så blir det mysigt, tipsar Johanna.
Andra tips är att gnida in en glödlampa med julkryddor. När lampan blir varm sprids doften. Johanna tycker inte att man ska krångla till det i onödan. Hon använder gärna limpistolen för att sätta ihop pepparkakshuset.
- Det går inte att äta, men ändå. Jag tycker att det är för opraktiskt att arbeta med varmt socker och samtidigt se efter mitt yngsta barn, säger Johanna.
Barnen kan annars ofta göra mer än man tror. Jens och Johannas hetaste tips är att låta barnen baka småkakor samt fixa röror och annat som de gillar.
- Man får ta att det kanske inte alltid blir som man själv skulle ha gjort det, säger Johanna och Jens fyller i:
- Det finns ingen anledning att vara perfektionist, då kommer man att gå genom hela livet med misslyckanden. Slutmålet på jul är att det ska vara bra, inte perfekt.
Njuta då? Kan man få tid till det?
- Ja. Allt handlar om vad man har för inställning till saker och ting. Jag går upp först på julafton och kokar risgrynsgröt. Jag är jättetrött, men jag ser det som en del av myset, säger Johanna.
Snabbfixa julen!
Julfixarproffsen Jens Linder och Johanna Westman delar med sig av några sista-minuten-tips:
+ Använd färdiginlagd sill och lägg i lite egna färska ingredienser som rödlök, dill eller gräslök.
+ Gnid in färdig gravlax med konjak, whisky eller kryddat brännvin så får den mer smak.
+ Köp färdig skinka, men griljera själv.
+ Välj några få riktigt goda charkuterier i charken. Se upp för mjölkpulver, för många E-nummer och se till att det rökta är riktigt rökt.
+ Stek prinskorvarna långsamt i pannan så blir de godare.
+ Skippa potatisen - vem behöver bukfylla på julafton. Satsa på god kavring och vörtbröd i stället.
+ Gör en sallad av det som finns hemma. Lägg varje grönsak i separata skålar.
+ Ställ fram senap, olja, vinäger, salt och peppar på bordet så kan alla smaksätta själva.
+ Köp färdiga mandelmusslor. Vispa grädde och blanda med bär. Det blir snyggt, gott och går snabbt.
+ Dekorera julbordet med citrusfrukter, granatäpplen och små röda svenska äpplen.
+ Låt alla gäster bidra med mat och dryck.
(TT Spektra)