Julmaten ingen behöver dö för

Ett traditionellt julbord är ofta en uppvisning i kött och fisk. Men inte hemma hos Isa Ekstam i Uppsala. Hon lagar bara vegetariskt till jul. Rätterna passar även för dem som bara vill lätta upp lite bland sillar och revbensspjäll.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2010-12-09 09:00

Ute isar snålblåsten men i Isa Ekstams kök är det varmt. Hon har sommarklänning och förkläde på sig och våra kalla fingrar tinar snabbt upp. Isa är en rutinerad vegetarian, hon har aldrig ätit kött i hela sitt 24-åriga liv. Hela hennes familj var vegetarianer när hon växte upp.
– Mina föräldrar blev vegetarianer i slutet av 70-talet under den så kallade gröna vågen. Jag vet ju inte vad jag gått miste om men å andra sidan är kött inget jag saknar. En gång provade jag skaldjur men det smakade inte särskilt gott.
Kanske om de varit kryddade på något intressant sätt, säger Isa när hon rullar nötbollar, av potatis och hackade hasselnötter, i sesamfrön.

Nötbollarna passar bra på julbordet i stället för köttbullar. När hon steker dem ploppar fröna vilt i stekpannan och Isa tar ett steg bakåt från spisen.
Men det är inte enbart hennes köttfria uppväxt som gjort henne till vegetarian. I tonåren gjorde hon sitt eget ställningstagande.
– Världen behöver inte ytterligare en köttätare, säger hon som avstår från kött för sin hälsas skull och för vår miljö.

Dessutom uppfyller vegetarisk mat hennes smakbehov.
– Men det är få restauranger som serverar vegetarisk gourmetmat. Det är för mycket böngrytor och råris. Fylld canneloni får man ofta och det är jag jättetrött på. Det går visst att lyxa till vegetarisk mat, säger Isa Ekstam och konstaterar att varken Uppsalas eller Stockholms restauranger hängt med i utvecklingen. 
Hon är också van att den vegetariska maten som erbjuds på krogen egentligen är en förrätt som görs i dubbel storlek och serveras som huvudrätt. Och ber hon om en vinrekommendation blir det nästan alltid detsamma, ett vitt vin eller en beaujolais.
Själv lagar hon gärna festmat och den liknar i mångt och mycket finmat på restaurang, det hon gör är att hitta någon ersättning till köttet.
Quorn tycker hon är bra i stället för kyckling och halloumi är bra ersättning för fisk.
Maten är hennes stora intresse, hon har en egen matblogg och är en nia på en tiogradig skala för matintresse. Men att satsa på en professionell matkarriär tror hon skulle vara svårt. Hon vill inte laga kött men det som en förutsättning för att få jobb som kock. Till vardags pluggar hon orientalistikprogrammet vid Uppsala universitet och har precis avslutat en praktikperiod på Svenska Afghanistankommittén.

Brukar ni ha julbord i din familj?
– För oss är ingen julmat typisk, utan vi har själva kommit fram
till vad vi ha och skapat en egen tradition av det. Vårt julbord brukar innehålla sojakorv, som vi steker i mindre bitar, linsbiffar av gröna linser, en god krämig sallad med kikärter, curry och äpple, grönkålssallad,
Janssons frestelse utan ansjovis, rödkålssallad med apelsin, vegetariskt dopp i grytan och ett gott bröd till.
Julens smaker får man ju genom kryddorna. 

RECEPT:


Nötbollar

20 st
4 potatisar
200 g hasselnötter
1 gul lök
1 kruka persilja
1 tsk soja
1 tsk senap
2–3 dl sesamfrön
Salt och peppar

1. Skala potatisen och koka den i 20–30 minuter.
2. Mixa nötterna grovt i en matberedare, eller med en mixer.
3. Mosa potatisen och blanda med nötter, soja, hackad persilja, senap, och övriga kryddor.
4. Finhacka lök och fräs cirka 3 minuter i margarin. Blanda ner bland övriga ingredienser.
5. Forma runda små bollar och rulla dem sedan i sesamfrön. Stek bollarna gyllenbruna i margarin i 3–4 minuter.


Foto: Tor Johnsson

Saffranstekt halloumi med apelsinsallad
4 personer
1 förpackning halloumi
1/2 kuvert saffran
Olja för stekning
2 apelsiner
1/2 tsk kanel
1 msk citron
1 tsk rapsolja

1. Skiva halloumin i tunna skivor. Fräs saffranet i lite olja.
2. Stek halloumiskivorna
i saffranoljan på hög värme i 2 minuter på varje sida.
3. Skala apelsinerna och
skär till mindre bitar. Tillsätt citronvätska och strö över kanel.


Krispig vintersallad

4 personer
200 g vitkål
200 g rödkål
2 avokado
2 dl valnötter
1 granatäpple
Dressing:
1 dl crème fraiche
1 msk citron
2 tsk senap
1 msk majonnäs
Salt och peppar

1. Strimla vit- och rödkålen i tunna skivor.
2. Kärna ur avokadon och dela i små bitar. Mixa valnötterna grovt. Dela granatäpplet på mitten och kläm ut kärnorna. Blanda alla ingredienser i en stor skål.
Dressing: Rör ihop crème fraiche med citronvätska, majonnäs, senap, salt och peppar i en liten skål.

Länkar:

Isa Ekstams blogg 

Köttfri måndag
Länk till den internationella kampanjen som uppmanar människor att äta vegetariskt på måndagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om