Julilönen välkomnas av semesterfirarna
När semestern börjar lida mot sitt slut är det många som har det skralt i kassan. Enligt en undersökning av Folksam har varannan semester påverkats av den ekonomiska krisen. Men nu har julilönen kommit och många kan återigen lätta på svångremmen.
- Jo, så är det verkligen. Många överskrider sin semesterbudget. Det går ofta åt med pengar än vad man först tänkt sig, säger Ingela Gabrielsson.
Även många som har planerat sin budget i förhand kan få det snålt den sista tiden.
- Många vet vad en resa kostar och kanske boendet. Men när man väl är på sitt semestermål vet man inte vad det kostar. Man gör utflykter, äter på restaurang och barnen vill göra saker som kostar pengar, säger Ingela Gabrielsson.
Enligt henne är det viktigt att vara realistisk och att fundera noggrant på vad saker kommer att kosta.
- Har man gjort av med för mycket pengar måste man dra in på utgifterna. Det är den bistra verkligheten, säger Ingela Gabrielsson.
När hösten nu närmar sig är det viktigt att ha kvar pengar kvar till terminsstarten då många utgifter ofta kommer samtidigt, menar Ingela Gabrielsson. Hon tror att ungdomar är särskilt dåliga på att planera sin ekonomi.
- Jag har en bonusdotter på 26 år som skulle åka till Danmark med sin pojkvän. Hur mycket pengar ska ni ha med er, frågade jag henne vid ett tillfälle. Ingen aning, det har vi inte tänkt på, svarade hon då. De hade alltså inte planerat ekonomin alls, säger Ingela Gabrielsson.
Men hur ska man kunna räkna ut hur mycket pengar som går åt?
- Man får uppskatta hur mycket man gör av med per dag. Boende går till exempel att kolla på nätet. Och man kan kolla upp valutakurser. Svenska kronan är dålig just nu och det påverkar kostnaderna när man är utomlands. Det går alltid att göra sig en uppfattning om vad det kostar, svarar Ingela Gabrielsson.
Men tid är ofta en bristvara och frågan är hur mycket folk är beredda på att lägga ner på sin semesterbudget. Vi gick ner på stan för att höra hur det ligger till med semesterkassorna.
Uppsalaborna Ingrid och Matti Pohjanen har just kommit tillbaka efter en bilresa i norra Sverige. De planerade sin sommarbudget i ett tidigt skede.
- Vi räknade ut hur kostnaderna i förväg. Vi räknade till och med ut hur många mil vi skulle köra. 250 mil har vi kört totalt, säger Matti Pohjanen.
Tack vare den goda planeringen har de klarat semesterekonomin med god marginal.
- Budgeten har hållt. Men vi har aldrig behövt låna eller handla på kredit på semestern, säger Ingrid Pohjanen.
Enligt Ingela Gabrielsson är det inte helt ovanligt att folk lever på lånade pengar i slutet av semestern.
- När vi frågar folk innan sommarn om de tänker låna säger de nästan alltid nej. Men sen visar det sig att de gör de ändå. De handlar på kredit. Det är väl helt okej, bara man kan betala räkningarna senare. Det kommer oftast nya utgifter till hösten, säger Ingela Gabrielsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!