Det tar en kvart att få en taxi klockan ett på julafton. Hidir Akdogan har precis kört en äldre kvinna till släkten i Västerhaninge.
– Under förmiddagen vill många ha färdtjänst för att fira jul med familjen. När Kalle Anka börjat brukar det lugna sig, säger han.
Under de tio år han kört taxi har han ofta jobbat på julafton. Det brukar vara roligt, bättre än på nyår då många är berusade. I dag har det blivit mycket trivsamt småprat. En kund var orolig då hon skulle lämna sina katter ensamma.
– Jag har kört sedan sex. Snart får jag åka hem och fira jul med släkten, säger Hidir Akdogan innan han släpper av mig vid Akademiska sjukhuset.
Sjuksköterskan Tove Hedberg på barnonkologen tycker också om att jobba på julafton, så hon kan vara med och medverka till att barn som är inlagda får en så bra jul som möjligt. Just nu finns två patienter på avdelningen, med sina familjer.
– De är väldigt sjuka. Om det är möjligt ser vi till att barnen får vara hemma på julafton, säger Tove Hedberg.
Men Tomten kommer även hit. I ett rum ligger en flicka som mest sover, men ler stort när hon öppna paketen med målarbok och färgpennor. Lillebror Abidalrahman Samer Alehinawi lyser upp när Tomten räcker en present även till honom.
– Åååh, utropar han förtjust när han får sin ”Magic Snake”, en leksak inspirerad av Rubiks kub.
Sedan får han sitta med Tomten i soffan och höra sagor. Även syskonen kan behöva extra glädjeämnen när ett barn är sjukt. Tomten heter till vardags Steffen Sander och bor i Stockholm. Då hans familj inte bor i Sverige har han annars inte så mycket för sig på julafton. Därför ringde han runt till olika sjukhus och frågade om de ville ha besök av Tomten.
– Det känns bra att göra barn glada. Jag ska definitivt göra om det här, säger Steffen Sander och skiner upp.
Nästa anhalt är Gränby fritidsgård, där fritidsledarna Hussein Youssef och Ahmad Tanki Al-Musawi steker köttbullar. Många ungdomar i Gränby har inga jultraditioner hemma, men fritidsgårdens tradition är att ha öppet för alla på julafton. Det brukar bli en fin kväll med omkring 30 besökare som njuter av god mat, spel och gemenskap.
– Vi firar egentligen inte jul eftersom vi är muslimer, men vi vill sprida julkänsla. Det är fint att se ungdomarnas glädje, säger Hussein Youssef.
– Vi lär oss mer för varje år. Första gången glömde jag sätta på ugnen, när jag skulle ta ut kalkonen var den frusen. Vi har kommit långt sedan dess, säger Ahmad Tanki Al-Musawi och skrattar.