Julen i kyrkan
Psalmen Var hälsad, sköna morgonstund känns kanske inte helt rätt när man sitter yrvaken och trött i kyrkbänken på julottan.
Tuulikki Koivunen Bylund
Foto:
På julaftons morgon står barnen i centrum. Då brukar de få samlas vid krubban i kyrkan. Framåt eftermiddagen blir det julbön, med sång, julevangeliet, predikan och ibland julspel. Julafton avslutas med midnattsmässa och eftersom det är mässa så delas nattvarden ut.
Tidigt på juldagsmorgonen är det så dags för julottan. Den brukar börja klockan sju, men i Älmeboda kyrka i Småland hinner de stackars kyrkobesökarna knappt gå och lägga sig förrän de måste stiga upp, för där sätter de i gång redan klockan fyra. När de sitter där och kämpar för att inte nicka till känns det nog lite ironiskt att sjunga psalmen Var hälsad, sköna morgonstund. Julottan inleds ofta med den.
För bara några decennier sedan var julottan närmast obligatorisk, men i städerna har den katolskinspirerade midnattsmässan gått om i popularitet.
- I städerna är man inte vana vid att gå upp så tidigt. Däremot är folk vana vid att vara ute sent, förklarar domprost Tuulikki Koivunen Bylund, som ska leda årets midnattsmässa i Domkyrkan.
Högmässan på juldagen ägnas åt att Gud har blivit människa. Annandagen är Stefanus dag, den förste som led martyrdöden för sin kristna tro, så då brukar bibeltexten om hans öde läsas upp.
Sist ut är trettondagen den 6 januari. Ursprungligen firades den som Jesus dopfest, men under medeltiden började man i stället fira den till minne av de tre vise männen, stjärntydarna.
Om man bara ska gå på en enda julgudstjänst så är valet självklart för Tuulikki Koivunen Bylund.
- Midnattsmässan. Det är den mest stämningsfulla.
Juldagens högmässa i Domkyrkan är också ett hett tips ifall man vill höra ärkebiskopen predika.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!