Julborden står sig även i kristider

Julbord för personalen är en tradition hos många arbetsgivare. Och ekonomiska kristider verkar inte skrämma företagarna i Uppsala från julborden. Åtminstone inte än.

Foto:

Uppsala2008-12-08 07:00
Ekonomiska kristider verkar inte skrämma företagarna i Uppsala från julborden. Ännu.
- Förr eller senare lär vi också drabbas av allmänna ekonomiska läget. Men i år har vi kvar julfesten med julbord som vi haft i alla år, säger Mats Hallqvist på Fyrishov.

Prinskorvar, köttbullar och Janssons frestelse i överflöd - just nu är det högsäsong för julborden runt om i stan. Men hur har de skraltiga finanstiderna påverkat årets upplaga? UNT ringde runt till ett 20-tal företag för att undersöka saken, och det visade sig att även om en del av företagen prioriterar bort julbordet eller tonar ned det genom att duka upp i egna lokaler, så håller de allra flesta fast vid en så gott som bergfast tradition. På NCC, till exempel, ska det till mycket för att den traditionsenliga julfesten med julbord på kontoret ska utebli.
- Den har vi haft i minst 20 års tid och det blir ingen ändring i år, säger personalansvarig Lars Daun.

På frågan om vad som skulle kunna ligga till grund för att något år dra in på kalaset har han inget klart svar.
- Det har aldrig varit på tal, det finns liksom inte på skalan. Om julbordet ska dras in måste det till ytterst specifika omständigheter, som att företaget går i konkurs eller något liknande.

Byggföretaget JM ska också ha julbord, men företagets personalchef Boel Thulin tror däremot inte att det skulle vara någon katastrof om deras julbord skulle försvinna något år.
­- Folk jobbar inte här för att gå på julbord utan för att de trivs så bra, säger hon.
Både Städab Uppsala och Coop Nära Liljegatan gör slag i saken och inför ett julbordsstopp år 2008.
- Vi har haft både julbord och julklappar tidigare men i år har vi informerat alla om att det blir varken eller. Den enkla anledningen är att vi inte har råd. Jag har hört förvånansvärt lite protester från de anställda, jag trodde det skulle klagas mer, säger Städab Uppsalas personalansvarig Sari Auvinen.

Att äta julbord med jobbet behöver inte vara lika med en uppstyrd buffémiddag på restaurang. En del företag väljer budgetalternativet och ordnar ett julbord i egna lokaler. Eller gör som Q-Med och Fresenius Kabi - ser till att personalrestaurangen serverar julbord till vanligt lunchpris och fakturerar företaget för mellanskillnaden.
Gemensamt för många av företagen är betoningen av julbordets betydelse för sammanhållningen, stämningen och arbetsglädjen.
- Så ont om pengar blir det aldrig att man ställer in, säger Sture Caesar på fastighetsföretaget Vasakronan:
- Möjligtvis att man begränsar det lite, kanske sänker nivån. Jag tror att folk naturligtvis skulle undra vad som stod på. Jul är en lämplig tidpunkt för att visa sin uppskattning för personalen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om