Julborden lockar trots kärva tider

Julborden tycks stå sig starka trots ekonomiska oroligheter. Den traditionella julmaten lockar, men Uppsalas krögare lyfter fram mer fisk, närodlat och vegetariskt som heta alternativ på tallriken.

Joel Hamberg demonstrerar det skaldjursfat som kommer att serveras på slottet.

Joel Hamberg demonstrerar det skaldjursfat som kommer att serveras på slottet.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-11-10 13:00

Om bara ett par veckor är det dags för att duka upp de första julborden på Uppsalas restauranger. När UNT gör en rundringning verkar intresset för att äta prinskorvar och Janssons frestelse ligga kvar på samma nivå som tidigare år.
– Bokningsläget ligger i linje med våra förväntningar samt föregående år. Vi har riktat in oss på lokala småleverantörer av till exempel ostar och svamp vilket folk uppskattar, säger Lotta Forsgren, marknadsansvarig på Eklundshof.

De allra flesta delar bilden av ett bestående intresse. För företag och privatpersoner börjar det snart bli dags att boka om man vill vara säker på att få plats. Även om en viss senfärdighet anas i år, menar Krusenberg Herrgårds hotellchef Birgitta Holmlund.
– Vi märker att allt inom konferensvärlden bokas allt senare, vilket verkar vara en trend, säger hon.
Traditionella julbord är något de allra flesta satsar på, och några större förändringar på menyn är inte att vänta. På Odinsborg i Gamla Uppsala ersätts visserligen syltorna med flera olika sillsorter och andra fiskar enligt ägaren Catarina Leijon. Men i övrigt är det mesta sig likt.

Några som satsar än mer uttalat på fisk och skaldjur är Hambergs Fisk. För andra året anordnar man julbord på Uppsala slott, efter att fjolårets försök fallit väl ut. Cateringansvarige Joel Hamberg berättar:
– Allt fler efterfrågar fräschare och lättare mat vilket vi märker när vi gör catering. Fokus till julbordet ligger på fisk och skaldjur, men det kommer att finnas Janssons och julskinka också. Men på vårt sätt, säger han.
För många av restaurangerna är julborden det som bär december månad ekonomiskt. För Hambergs Fisk är det snarare en bonus, säger Joel Hamberg.

Ett annat ställe som erbjuder nya influenser är afrikanska Messob. De anordnade etiopiskt-eritreanskt julbord för första gången i fjol, och i år har bokningarna strömmat in.
– Folk tycker att det är spännande att prova nya saker. Vanliga julbord exkluderar ofta vegetarianer och veganer, men vi erbjuder julbord för dessa. Utöver vår vanliga meny finns massor av olika grytor, och man kan komma hit och dricka afrikanskt öl till exempel, säger ägaren Kaleb Kifleyesus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!