Jul i jute

Vanlig säckväv är ett fantastiskt material till julpysslet. Lantligt, rustikt och billigt. Sy julgransdekorationer, kuddar och etiketter till adventsljusen i juteväv.

Foto:

Uppsala2011-12-16 12:48

Julklappssäcken med alla klapparna var inte sällan av säckväv förr i tiden. Inte för att man tyckte att det var vackert, utan för att alla säckar tillverkades av säckväv - oavsett om de var för potatis eller julklappar. I dag uppskattar vi säckväv för att den känns ursprunglig, rustik och lantlig. Den passar till jul, helt enkelt. Att säckväven dessutom är billig och ganska lätt att få tag i gör inte saken sämre. Du hittar den i bygg- och trädgårdsbutiker, oftast används den till att skydda växter från frost och stark vårsol.


1. Julgransdekorationer i jute
Till våra julgransdekorationer använde vi även hampsnöre och lindrev, en slags remsor av linfibrer som man har för att isolera äldre hus. Börja med att rita upp formen du vill ha på ett papper. Har man svårt att rita på fri hand är pepparkaksformar bra att använda som mallar. Vi gjorde änglavingar, hjärtan och stjärnor. Lägg mallen på säckväven och rita runt med en tuschpenna. Lägg ihop två lagom stora bitar av säckväv med en bit lindrev emellan. Lindrevet fyller ut lite och ger stadga, men har man ingen lindrev kan man i stället lägga ihop fler lager säckväv. Klipp ut formen och sy ihop runt kanterna. Sy fast en ögla av hampsnöre upptill att hänga dekorationen i. Ett enklare sätt att göra julgransdekorationer är att gjuta små stjärnor och hjärtan i gips. Använd en iskubsform och lägg i en ögla av jutesnöre innan gipset stelnat.









2. Jutekudde a la americana
Vi lägger ingen symbolik i säckväven i den nordamerikanska flaggan, men många av våra jultraditioner är anglosaxiska och därför känns symbolen passande till jul. Förutom säckväv behöver du rött linnetyg och ett blått tyg med vita stjärnor, vadd på metervara samt ett 60 centimeter långt blixtlås. Börja med att klippa till en 20 gånger 20 centimeter stor kvadrat av det blå tyget (inklusive en centimeters sömsmån). Klipp sedan 8 centimeter breda remsor (inklusive en centimeters sömsmån) av säckväven och det röda linnetyget. Börja med att sy ihop två säckvävsremsor med en röd remsa emellan till kuddens övre del. Remsorna ska vara 44 centimeter långa. Pressa isär sömmarna och sick-sacka kanterna. Sy ihop det randiga stycket med den blå tygkvadraten. Fortsätt att sy ihop ytterligare fyra remsor, varannan röd och varannan i säckväv. Denna gång ska de vara 62 centimeter långa. Sy ihop båda styckena. Om man vill kan man quilta kudden med en tunn vadd. Då klipper man ut en lika stor bit vadd som framstycket, nålar fast det och syr fast vadden längs varje remsa med extra långa stygn, 5-6 millimeter.
Bakstycket syr man av rött tyg. Klipp till två bitar, 23 gånger 62 centimeter stora. Lägg dem rätsida mot rätsida och sy ihop med långa stygn längs ena långsidan. Pressa isär sömmarna och sy fast ett blixtlås. Sprätta upp sömmen. Om du vill quilta baksidan gör du på samma sätt, men här syr du lämpligast fast vadden på båda ledder, så att ett rutmönster bildas. Lägg ihop kuddarnas rätsidor mot varandra och sy ihop. Dra upp dragkedjan och vänd kudden rätt. En vanlig huvudkudde passar bra som innerkudde.





3. Adventsljus med juteetiketter
Till de här etiketterna behöver du säckväv, jutesnöre, textilfärg och sifferschabloner. Schabloner kan man skära till själv i plast eller papper, eller köpa färdiga i hobbyaffären. Vi använde ett barnpussel med siffror som schablon. Använd en stöppel eller avklippt pensel för att stöppla ner färgen. Använd rikligt med färg, eftersom väven är så gles. Tänk på att ha en tidning som underlägg. Låt färgen torka och fixera den genom att stryka ett par minuter med strykjärn på baksidan. Klipp ut siffrorna med lite marginal och repa upp väven ett par varv på varje sida. Knyt fast dem på blockljus med jutesnöre. Fint som dekoration, men tänk på att inte lämna ljusen utan uppsikt när de är tända.

FAKTA: JUTEVÄV

Juteväv, eller säckväv som det oftast kallas, vävs oftast av de hårda fibrerna från växter i släktet corchorus, som växer vilt i Indien. Växten odlas i såväl Indien som andra delar av Asien och Sydamerika. Även hampfibrer kan användas för att väva säckväv, och en finare slags säckväv tillverkas av mycket glesvävt linne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om