Jul för alla på Uplands nation
Få dagar är dörrarna till svenska hem så stängda som till jul. På Uplands nation, däremot, är dörrarna öppna för precis alla.
Foto: Nina Leijonhufvud
Granatäpplena och pepparkakorna blir kvar bland travarna av röda servetter. Lussebullarna och tårtan går åt desto snabbare, som på de flesta julbord, kan man tänka. En trappa upp i nationshuset står julbordet uppdukat också på juldagen. Bernt Bodin langar fram nya muggar med dricka vartefter de går åt: julmust, blandsaft och godtemplardricka.
- Det är som en typ av sprite, men med flädersmak. De har funnits länge, förr i glasflaskor, men är svåra att få tag på. Folk berättar hur de har letat för gäves i matbutikerna, berättar Bernt Bodin.
Han har varit på Upplands ett tjugotal jular, uppskattar han, började som gäst, men har på senare år hjälpt till att jobba också. På julaftonen var det betydligt mycket mer folk, berättar han. Särskilt de första timmarna var det hopplöst att hinna med utskänkningen, fastän de var tre som hjälptes åt.
Inne i stora festsalen ringlar kön ändå lång runt julbordet. Det är mitt på dagen och lunchtid. Bland ostar och pastejer och skinkor tronar ett grishuvud med äpple i munnen. Ändå, hävdar en man, har julbordet krympt till i år. Rostbiff, till exempel, brukar alltid finnas med, men inte nu.
Cecilia Jonsson-Glans vet varför. Hon är ensam ansvarig för firandet, ett jobb som brukar vara blytungt för två. I år var det svårt att riktigt hitta någon som tog på sig ansvaret. Tre veckor före jul bestämde sig Cecilia - att inte hålla öppet var inget alternativ. Trots att hon, och många fler, sedan jobbat dygnet runt har de inte riktigt hunnit med allt som brukar göras.
Mannen som saknade rostbiffen är mycket nöjd ändå:
- Här är gudomligt! Himmelriket! Inte bara maten, utan också servicen och att de som jobbar här har klätt sig fint, gör att de hemlösa känner att de är på fest, att de är värda en fest!
Susanna och Peter Forsell var här för många år sedan, och nu dök de upp igen. Det är trivsamt och socialt, konstaterar de, och så känner de igen en hel del människor från sin tid som bostadslösa. Här firar "vanligt folk och missbrukare tillsammans", säger Peter Forsell uppskattande.
I tv-rummet väntar Anna Pomaskina med mamma Tatiana på att filmen om Nalle Puhs jullov ska börja. Tallrikarna med julmat står på bordet och särskilt bullarna lovordas av Tatiana Pomaskina. Anna har varken sett eller läst någon Nalle Puh-historia, men gillar tecknat. I går såg hon en Harry Potterfilm här, och Kalle Anka med rysk text! Till slut lyckas de vuxna få i gång filmen och ett stilla snöfall gör Puh-världen alldeles vit. Tatiana Pomaskina tittar ut genom fönstret och jämför med en liten suck med det grågröna Uppsala utanför.
Rajabu Hamisi från Tanzania är på Upplands med kamraterna Kassa Lemma och Abdel. Han har visserligen firat lite jul förut, men inte någon svensk ännu. Så det är kul att se hur svenskar gör, och att provsmaka den svenska julmaten, menar han. Fisken (lax) är riktigt bra, tycker han.
Vid glöggbordet möter han May-Brit Högström, som bara skulle till mataffären och handla när hon såg festligheterna. Hon har aldrig varit här förr och känner ingen, men intressant och lustigt tycker hon att det är.
Ethel Ahlström och Veronica Dellestrand skyndar genom lokalerna, men hejdas ständigt av bekanta och av människor med synpunkter på firandet. De är båda rutinerade, har hjälpt till här många jular och kan numera inte tänka sig att inte vara här.
- Jag har inte ens tagit in min egen julgran hemma. Det är det här som ger något, tycker Veronica Dellestrand.
Hon engagerade hela sin syförening hemma i Sävja att sy julklappar till alla barn, som firar jul här. Ändå behövs alltid lite mer:
- Det finns så otroligt mycket att göra. Om folk ändå fattade hur mycket det betyder att de bara är här några timmar!
Så rycker någon i hennes ärm igen och hon ilar vidare. Nya människor kommer uppför trapporna, andra går hemåt igen. Dörren står på vid gavel, julgransljusen skiner och sorlet låter lockande ända ut på Uppsalas folktomma gator.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!