"Ju senare kvällen led desto fler vågar prova stompa"

Stora torget, vid Åhléns. Kl 11-02. Scoutaktiviteter.

Uppsala2001-09-07 00:01
Monika Almlöf är med i Uppsala baptistscoutkår. På lördag kommer hon att visa knopar, göra upp eld och servera krabbelurer och stompa.
Vad sjutton är krabbelurer och stompa?
- Krabbelurer görs av sockerkakssmet, som man steker och doppar i kanel och socker. Det smakar ungefär som muffins. Stompa är en sorts bröd gjort på rågmjöl, filmjölk och sirap som man steker i en panna över öppen eld. Jättegott.
Vill folk äta sånt?
- Jajamensan. Det här är en favorit i repris sedan förra året. Ju senare kvällen led desto fler vågade prova. Men vi har grillad korv också, för dem som är lite fegare.
Och hur fixar man en bra eld utan tändstickor?
- Knepet är att ha ett bra fnöske som lätt fattar eld. Fnöske gör man av en sorts svamp som man kokat i lut och torkat. Sedan gäller det att få gnistor från någonting. Man kan göra som Goliat - använda en pinne som man snurrar snabbt mot någonting, men man kan också använda flinta. På kulturnatten får man prova på båda sätten.
Vad är kul med scouterna?
- Att man får vara ute i naturen. Och att man lär sig att göra mycket med små medel.
Är du en nattuggla?
- Nej. Däremot var jag en sparvhök i en av patrullerna i Uppsala baptistscoutkår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om