Jourhjälp till suicida personer har väntat i två år

Telefonlinjen till psykiatrin räddade liv, men den togs bort för två år sedan. Nu vill S se en snabb lösning för personer som behöver akut psykisk hjälp.

– Det är oerhört illa. Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Elisabeth Axberg på Attention, en förening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Det är oerhört illa. Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Elisabeth Axberg på Attention, en förening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Foto: Sofia Nahringbauer

Uppsala2023-05-06 16:30

Frågan om en jourlinje till psykiatrin för personer med självmordstankar och akut psykiska problem är infekterad i regionen. I förra veckan tog oppositionsrådet Vivianne Macdisi (S) upp frågan i regionfullmäktige om vad som kommer att hända med jourtelefonen till psykakuten som togs bort för två år sedan.

– Under decennier har det funnits möjlighet att nå psykiatriakuten på telefon alla tider på dygnet och så tog man bort den under pandemin när den behövdes som mest utan att ersätta den med något annat.

Hon vill nu att en jourlinje ska införas så fort som möjligt och är kritisk till att alliansen dröjer med hjälpen till de mest utsatta.

undefined
Oppositionsråd Vivianne Macdisi (S) som väckte frågan i regionfullmäktige om en jourtelefon till personer i akut behov av psykiatrisk hjälp, anser att regionstyrelsen har skjutit på frågan i två år.

Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) menar att det telefonnummer till psykiatriakuten som allianspartierna i regionfullmäktige stängde ner för två år sedan inte var något riktigt journummer, utan en telefon som de anställda svarade i om de hade tid. Ofta var det ingen alls som svarade. Därför tog regionledningen helt bort linjen.

– Vi hade mer eller mindre behövt starta ett 1177 för Uppsala med flera anställda och utbilda människor för att få det där att fungera, så i stället har vi infört mobila team som ska åka runt till de som behöver psykiskt stöd. Så att patienten slipper sitta på psykakuten.

Vivianne Macdisis invändning mot de mobila teamen är att de bara är tillgängliga måndag till fredag på kontorstid. 

Även Elisabeth Axberg på föreningen Attention i Uppsala är kritisk till hur regionen hanterar dem som mår alla sämst och vill ta livet av sig. 

undefined
– Det är oerhört illa. Att snabbt få prata med någon kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Elisabeth Axberg på Attention, en förening för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

– Det här funkar ju inte. Ångest kommer oftast på natten. Men då går det inte att få någon annan hjälp än att åka in till psykakuten. Telefonen kunde rädda liv och det enda den har ersatts av är olika utredningar som inte har blivit någon verklighet än.

Vid sidan av att reda ut möjligheten att införa mobila psykiatriska jourteam har regionledningen även utrett och fattat beslut om att införa en psykiatriambulans som ska bemanna länet på vardagar mellan 14.30 och 23.00. Beslutet om psykiatriambulansen fattades i juni 2020 men ambulansen dröjer. Det senaste budet är att det har varit svårt att få fram en bil på grund av långa ledtider till följd av pandemin.

undefined
Malin Sjöberg Högrell (L), ordförande sjukhusstyrelsen. Fotograferad vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 – Det här är ett jättekonstigt sätt att ersätta jourtelefonen. För de pengarna kan man göra så mycket mer om man gör rätt sak. Detta kommer kosta 10 miljoner att införa och de har fortfarande inte löst problemet på nätterna. Och hur ska en ambulans kunna fånga upp alla som mår dåligt mellan Tierp och Älvkarleby när man utgår från Uppsala? säger Vivianne Macdisi.   

Hon menar även att regionens införande av en avgift på 400 kronor för den som ringer en ambulans kommer göra att den som mår akut psykiskt dåligt inte kommer att använda det alternativet. 

Detta håller Malin Sjöberg Högrell inte med om.

– Jag tror ingen funderar på någon avgift när man kontaktar vården. Den här avgiften kommer dessutom också vara en del av högkostnadsskyddet. För övrigt skulle en avgift på 150 kronor införas av Socialdemokraterna redan 2016 men blev sedan aldrig implementerad.

Vad är det som gör att det har tagit två år utan att det har kommit någon ersättning för jourlinjen till psykiatrin?

– Jag vet inte varför det tagit så lång tid. Men det viktiga är att de här patienterna får rätt vård. I februari fick jag senaste informationen om att jourambulansen skulle kunna komma i juni. 

Psykiatriambulansen

Under flera år har Region Uppsala diskuterat frågan om en psykiatriambulans. I september 2020 fick Akademiska sjukhuset i uppdrag att ta fram ett förslag på en sådan.

En psykiatriambulans är ett utryckningsfordon bemannad med psykatriutbildad personal, som rycker ut när någon ringer 112 med anledning av psykisk ohälsa. 

Personal finns nu redo för att börja arbeta med psykiatriambulansen i Uppsala och preliminär leverans av bilen är i juni 2023. Den kommer att finnas tillgänglig kl. 14.30-23.00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!