Journalsystem klarar inte nya reglerna

Drygt två år efter det att patientdatalagen trädde i kraft klarar Uppsala läns landsting fortfarande inte av att leva upp till kravet på att patienter har rätt att spärra känsliga journaluppgifter för insyn.

Uppsala2011-01-03 07:05

– Min journal vid Akademiska sjukhusets kvinnoklinik är fortfarande tillgänglig för ”var och en” som vill ta del av den. Det är inte acceptabelt enligt min mening, skriver en kvinna i en ny anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

Kvinnan har under flera år försökt få till stånd att vissa uppgifter i hennes patientjournal spärras för insyn både från andra vårdenheter inom landstinget och från andra vårdgivare, som till exempel den privatdrivna Närakuten eller andra landsting. Enligt patientdatalagen, som trädde i kraft vid halvårsskiftet 2008, har alla patienter rätt till sådana spärrar.

I ett uttalande i november i år kritiserade JO den långsamma handläggningen av kvinnans begäran, men förutsatte samtidigt att landstinget nu hunnit tekniskt anpassa sitt datasystem så att patientdatalagens krav kan efterlevas. I sin nya JO-anmälan ifrågasätter kvinnan dock detta. Visserligen är hennes uppgifter från och med 3 december spärrade för andra vårdgivare, men den interna spärr som finns i journalen är enligt henne helt otillräcklig. Spärren finns i form av en notering under ikonen Observanda.

Kvinnan får medhåll av landstingsjuristen Mats Holmberg. ”Inte bra men det vi kan erbjuda”, är hans omdöme om detta alternativ.
– Vårt datasystem Cosmic tillkom före patientdatalagen. Varken det eller något annat landstings datasystem har lyckats hålla jämna steg med patientdatalagens krav. Både centralt på riksnivå och lokalt arbetas intensivt med att lösa problemen, säger Mats Holmberg.

Någon gång i januari nästa år väntas datainspektionen ge besked om arbetet trots allt fungerar tillräckligt bra för att journaluppgifter även fortsättningsvis ska få bytas ut mellan vårdgivare eller om så många brister finns kvar att sådan så kallad sammanhållen journalföring stoppas.
– Vi håller på att sjösätta en ny teknisk lösning för hur en intern spärr för journaluppgifter ska fungera. Det är självklart att patienter måste ha en verklig möjlighet att skydda vissa journaluppgifter för insyn från andra vårdenheter, säger Mats Holmberg.

Samtidigt noterar han att det fortfarande, 2,5 år efter patientdatalagen trädde i kraft, är mycket sällsynt att patienter begär att deras journaluppgifter får ett sådant skydd.
– Tvärtom verkar nästan alla förutsätta att alla vårdgivare automatiskt har tillgång till alla deras journaluppgifter. Samtidigt finns en tendens att fler begär att få ut inloggningsuppgifter om vilka som varit inne och tittat i deras journaler, säger Mats Holmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!