Journalistfacket hotar att stämma UNT
En tvist om en avtalspension har lett till att Journalistförbundet, SJF, överväger att stämma Upsala Nya Tidning inför Arbetsdomstolen.- Vi ska pröva frågan på något sätt, säger SJF:s ordförande Agneta Lindblom-Hulthén.
Det var i fjol som UNT:s styrelse beslutade om organisationsförändringar på tidningen. Ett 20-tal tjänster skulle försvinna och äldre medarbetare fick erbjudande om avtalspension. Arbetsgivarens erbjudande innebar att innestående ledighet först skulle tas ut i ledig tid och att avtalspensionen därefter skulle löpa fram till 65-årsdagen.
Nekades ta ut övertid i pengar
En av de journalister som tackade ja till avtalspension hade omfattande innestående övertid och ville få ut den i pengar.
UNT sade nej till detta. Företaget ville att journalisten först skulle ta ut övertiden och den ledighet som var kvar innan själva avtalspensionen trädde i kraft.
- Det handlar om 354 övertidstimmar, ungefär en tredjedel av det avtalspensionsår som det är frågan om för min del. Jag har inget intresse av att betala avtalspension med min egen inarbetade tid, säger UNT-journalisten Annika Rovira.
Hon får stöd av Journalistförbundet, som anser att det enligt kollektivavtalet är upp till den anställde att själv välja om övertiden ska kompenseras med tid eller pengar.
I slutet av förra veckan hölls centrala förhandlingar om avtalspensionen, men Tidningsutgivarna och SJF kunde inte komma överens.
UNT har beslutat att betala ut övertidsersättningen i pengar till Annika Rovira och att dra tillbaka erbjudandet om avtalspension.
”Sniket och ogint av UNT”
Agneta Lindblom-Hulthén riktar kritik mot UNT:s agerande.
- Jag tycker att det är oerhört orättfärdigt och det blir inte bättre av att det handlar om en mångårig och värdefull medarbetare på tidningen.
- Tvisten vittnar om en snikenhet och oginhet som gör mig upprörd, tillägger hon.
Tidningsutgivarna, TU, som företräder UNT, konstaterar att den aktuella centrala förhandlingen är avslutad.
- Förhandlingen har slutat i någon form av oenighet, nu är frågan hur SJF agerar. I övrigt kommenterar vi aldrig pågående tvister, säger Roine Johansson, arbetsrättschef på TU.
UNT:s vd Stefan Strömquist vill inte kommentera SJF:s övervägande om stämning.
- Det är en hypotetisk fråga, antingen stämmer man eller inte. Men en stämning i sig har inget med utfallet att göra och har ingen vikt i sakfrågan, säger han.
Han påpekar att en medarbetare som inte gillar de villkor som arbetsgivaren satt upp inte är tvingad att ta avtalspension. Han säger också att detta inte är en fråga om kostnader, utan en principfråga.
- Samma villkor ska gälla för alla, vi vill inte göra några undantag.
Eftersom tvisten har slutat i oenighet så återstår nu bara att betala ut pengarna och dra tillbaka avtalspensionen, säger Stefan Strömquist.
- Men om Annika Rovira ändrar sig och vill ha avtalspension enligt villkoren så får hon det, trots att fristen löpt ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!