Jourhavande präst har funnits sedan 1950-talet, men först nu har tjänsten blivit tillgänglig över Internet. Bakgrunden är att Svenska kyrkan, som ansvarar för Jourhavande präst, ser att det är få ungdomar som ringer till själavårdstjänsten.
– Samtidigt ser vi att självmorden bland unga ökar. De kommunicerar inte via telefon utan via Internet. Redan första kvällen som vi hade chattfunktionen i gång pågick samtal med ungdomar. Nu har vi haft 159 chattare, säger Monica Eckerdal, präst och nationell samordnare för Jourhavande präst.
Tjänsten Jourhavande präst på telefon är kopplad till SOS Alarm. I Uppsala kyrkliga samfällighet är alla präster på något sätt engagerade och i hela landet handlar det om cirka 1 300 präster som kan hjälpa till.
Via Internet kommer den sökande kunna skapa användarnamn och lösenord för att därefter antingen chatta privat eller skriva ett brev till en präst. Chattfunktionen innebär kontakt i realtid, medan brevfunktionen utlovar ett svarsbrev inom 24 timmar.
– Det handlar om att skapa ett slutet själavårdsrum. Vi har arbetat för att det ska vara så säkert som det är möjligt i en teknisk miljö.
Monica Eckerdal säger att telefonsamtalen till Jourhavande präst ofta handlat om självmord, akuta kriser, oro och ångest. Men att kommunicera själavård via Internet ställer helt andra krav på prästerna.
– Man får väga varje ord på en guldvåg. På telefon kan man höra om mottagaren inte förstår, då kan man korrigera sig. I ett digitalt brev vet man inte om mottagaren har förstått.
Jourhavande präst har sedan 1950-talet haft som mål att jobba förebyggande mot självmord. Men dess förhållande till det nationella larmnumret 112 är inte längre självklar; en utredare har till regeringen föreslagit att den nationella larmtjänsten ska omorganiseras och att tjänsten Jourhavande präst ska plockas bort. Tjänsten har dock fått stöd från flera remissinstanser och högsta ledningen inom SOS Alarm tycker att förändringen vore olycklig:
– Jourhavande präst har ungefär lika många uppdrag som den kommunala räddningstjänsten, om man bortser från automatlarmen. Då förstår man att Jourhavande präst är en ganska omfattande och viktig verksamhet, säger Anders Klarström, presstalesman vid SOS Alarm.
Monica Eckerdal tror att Jourhavande präst överlever, oavsett hur det blir med utredningen.
– Men förslaget vore korkat. Då går vi tillbaka till tiden då telefonisterna på Televerket inte kunde koppla människor som bara mådde dåligt och behövde någon att prata med. Det var då man kom fram till att våra tjänster behövdes.