Jordkärnan kartlagd av Uppsalaforskare
Forskare vid bland annat Uppsala universitet har löst gåtan om hur jordens innerkärna är uppbyggd. Svaret är att den består av en legering av järn och nickel med atomerna grupperade i en fast kubisk struktur.
- Det känns verkligen roligt att forskare från Uppsala är med som vinnare i den stenhårda konkurrensen om att nå först till jordens inre, säger professor Börje Johansson vid Uppsala universitetet och KTH i Stockholm.
Eftersom de längsta borrhålen är bara en mil djupa är det bildligt talat som forskarna nått ner till jordens kärna cirka 500 mil under jordytan. Men i experiment med en legering av järn och nickel har de för första gången i laboratoriet lyckats åstadkomma nästan så extremt höga tryck och temperaturer som råder i jordens innersta.
Tvärtemot vad de flesta forskare trott visar försöken att atomerna under dessa förhållanden grupperar sig i samma fasta kubisk struktur, med en atom i varje hörn och ytterligare en atom i mitten, som under normala förhållanden vid jordytan.
- En slutsats av experimenten är också att jordkärnan förmodligen är en nästan ren nickel-järnlegering med försumbara mängder av andra, lättare grundämnen, säger Börje Johansson.
De nya rönen kan kasta nytt ljus bland annat om varför rörelsen hos de magnetiska polerna accelererat under de senaste 150 åren.
- Att förstå detta är mycket viktigt eftersom jordmagnetismen är ett livsavgörande skydd mot den kosmiska strålningen. Men kunskapen om legeringar kan också direkt omsättas inom materialvetenskapen, inte minst för att förbättra egenskaperna hos stål och andra hårda material, säger Börje Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!