Jordgubbsskörd i november
Än är jordgubbssäsongen inte över. Nyligen skördade Ulvagubben utanför Uppsala 30 liter färska bär. Troligtvis blir det ytterligare en skörd före jul.
Fredrik Hörenius och Lina Saltoniene i Ulva plockar senajordgubbar.
Foto: Patrik Lundin
När Fredrik Hörenius kom till Ulva för att odla bär för åtta år sedan var jordgubbssäsongen högst fem veckor. Nästa år räknar han med en säsong från mitten av maj till slutet av oktober.
De sena jordgubbarna odlas i stora tunnlar av plast, utan vare sig konstgjort ljus eller värme.
- Normalt slutar den senaste produktionen i mitten av oktober. Nu vill vi kolla om det är möjligt att odla ännu senare. Testa och tänja gränserna, säger Fredrik Hörenius.
I fredags plockades den senaste skörden. Det blev ca 30 liter som såldes i butiker och efter vägarna.
Smakade bra, förstås?
- Det är bättre smak än de som odlas i växthus. De här jordgubbarna är söta, men de blir inte lika röda som de bär som odlas under sommaren, säger Fredrik Hörenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!