Jordgubbssäsongen lider mot sitt slut
Marken är snustorr och stenhård men bären fortfarande röda, där Elias Löthman står med jordgubbsplantor upp till knäna. På många håll i Uppland har säsongen för de svenskaste av bär annars varit rekordkort och slut redan vid mitten av juli.
Värmeböljan främst vecka 27, när temperaturen knappt sjönk under trettiogradersstrecket ens om natten, gjorde att alla gubbarna mognade på en och samma gång. På sina håll kunde självplocken inte hålla öppet mer än ett par veckor.
Över Alundafältet står jordgubbslukten tung. Fast, korrigerar Håkan Gavelin, när i detta fall ska man väl tala om doft. Han och Anita Gavelin sitter hukade över var sin blå plastback om sex papplådor med bär. De räknar med att plocka för vinterns sylter och marmelader.
— Det smakar alltid bättre när man gjort något själv, konstaterar Håkan.
— Och jag tror inte att det skulle vara lika kul att koka sylt på bär som andra har plockat. Det skulle kännas lite som fusk. Men det blir väl lite fusk ändå i och med att man inte odlat bären själv, säger Anita Gavelin.
De kommer in på hur det måste vara att själv vara jordgubbsodlare, så beroende av vädret.
— Spänningen har väl sina gränser, när det gäller ekonomin. För oss är det bara en liten krydda, säger Håkan Gavelin.
Men på Upplands självplock är man inte helt missnöjda med årets rekordkorta säsong. För när bärproduktionen exploderade under några enstaka dagar var plockarna på hugget, berättar till exempel Jonny Mattsson i Roslags bro, norr om Norrtälje.
Odlarna vill inte heller kännas av att det skulle ha blivit svårare att locka självplockare.
— Nej, nej, tvärtom! Ungdomar kommer och tar med sina barn. Jag har haft rekordår på senare tid, säger Lars Käll på Sätra självplock utanför Örsundsbro.
Till det yngre gardet hör nog både Sofie Berglund och Erik Ljungholm från Hargshamn. De plockar mest för att kunna frossa i de närmaste dagarna. En timme har de stått och Sofie måste räta på ryggen.
— Men det var ju sista rycket sa de när vi ringde hit, så man måste passa på, säger Erik Ljungholm.
FAKTA: Några platser i Uppland för självplock
Alundagubben, Alunda: jordgubbar
Jonny Mattsson, Roslags bro: krusbär, vinbär - svarta, röda och vita
Rovöns självplock, Björnäs, Östhammar: hallon, krusbär, vinbär, grönsaker och blommor
Sörgården grönt, Fjärdhundra: tomater, gurka, snart hallon. Kravodlat
Ullfors bär och grönsaker, Tierp: hallon och färskpotatis
Ulvagubben, Björklinge: jordgubbar
Vätö självplock, Norrtälje: jordgubbar, snart svarta vinbär och hallon
Övergrans jordbruk, Bålsta: snart majs och solrosor
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!