Jordgubbsodlarna får konkurrens - från Kina

Lagom till att marknaden svämmar över med röda läckerheter ska de uppländska producenterna få avsättning för sina bär. Tidigare i veckan gick det att köpa svenska jordgubbar i affären för under 10 kronor litern.I ett hårdare affärsklimat kämpar de lokala odlarna för att överleva.

Uppsala2005-07-07 00:00
En av dem är Gustaf Olsson i Fredrikslund, strax söder om Uppsala.
— Det är rätt tufft, säger han. Odlare söderöver går ner i pris för att bli av med volymerna, samtidigt som mängder av bär importeras.
Och pressen från utlandet lär fortsätta.
— Jag känner polska plockare som startat odlingar. De får 2,50 kronor per liter, vilket inte ens täcker plockkostnaden. Bären får hänga kvar.
Anledningen? Jordgubbar från Kina konkurrerar ut polska bär.
— Det är tufft och det kommer att bli ännu svårare i framtiden, säger Gustaf Olsson som funderar på att dra ner odlingsarealen.

"Katten på råttan"
Men än så länge försöker de lokala odlarna att hålla liv i verksamheten. Det främsta konkurrensmedlet stavas smakrika bär med kvalitet.
— Smaken är det vi måste konkurrera med, det har jag sagt hela tiden.
Det säger Lars Käll på Sätra bärodling utanför Örsundsbro.
— Det är när importbären smakar lika bra som våra svenska som vi är illa ute, säger Lars Käll.
— "Vi vill ha de sötaste jordgubbarna" är det första folk frågar efter när de kommer ut till vår självplock.
— Men trycket utifrån ökar, och det kommer att bli tufft. Jordgubbsodling är en chansning.
— Det är katten på råttan... kommenterar Elisabeth Gauffin, som driver Stabby gård, att kinesiska jordgubbar gjort sig gällande på den polska marknaden.
Att det finns ett överskott på bär även i Sverige märks hemma på gården. Hon säger att kunderna som kommer till gårdsbutiken vid Uppsala Näs noterat prisskillnaden, och att de kanske inte köper lika mycket, vilket även beror på ett ändrat konsumtionsmönster.
Stabby gård drog ner på arealen för två år sedan, försäljningen till butiker har upphört helt. I dag satsar man på gårdsförsäljning.
— Det är omöjligt att göra affärer med handlare för oss. De vill ha långa kontrakt som innebär säkrade leveranser och en möjlighet för dem att bestämma prisbilden. Vår säsong är mellan tre och sex veckor.

Förstår dåligt
En som försöker att sträcka ut jordgubbssäsongen i Uppland är
Fredrik Hörenius, som står bakom Ulvagubben. Han är med sina 10 hektar en stor jordgubbsodlare med uppländska mått.
Han tror att odlare som inte satsar på en lång säsong får det svårt i framtiden. Själv odlar han i tunnlar för att få fram tidiga bär men har även sorter som är mogna för leverans ett par veckor in i oktober.
Även Ulvagubben har fått känna av konkurrensen från skånska och öländska odlare med flera. Handlarna jämför priser.
— De flesta förstår — dåligt. De vill inte lyssna när jag vill ta ut ett högre pris för dagsfärska bär, säger Fredrik Hörenius.



FAKTA/Priser för svenska jordgubbar:
Fredrikslund: 25 kronor per liter
Stabby gård: 25 kronor per liter
Ulvagubben: 25 kronor per liter
Sätra gård: Självplock 29 kronor kilot (14 kronor litern)
Alundagubben: 30 kronor per liter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!