Årets ”Earth overshootday” inträffade två dagar tidigare än 2017 och för resten av årets lever vi nu alltså över våra tillgångar. Enligt Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF så är läget allvarligt och kräver åtgärd.
– Vår hemläxa är långtifrån gjord. Vi konsumerar planetens resurser i en rasande takt och släpper ut för mycket koldioxid. Sommarens torka och bränder i Sverige har gett oss en smärtsam påminnelse om extrema väder som riskerar att bli vanligare om klimatförändringarna fortsätter. Nu är det avgörande att politikerna, näringslivet och privatpersoner växlar upp, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.
De två stora bovarna i dramat är enligt Global footprintnetworks livsmedelsförsörjningen som motsvarar 25 av vårt klimat avtryck, samt det samlade koldioxidutsläppet som motsvarar 60 procent. Det är just de två områdena som vi gemensamt måste förändra för att vända trenden enligt WWFs chef för mat, klimat och energi, Gunilla Elsässer.
– För att på global nivå hålla klimatförändringarna väl under 2 grader och nå nettonollutsläpp 2050 måste vi halvera koldioxidutsläppen vart tionde år. Vi behöver ställa om energisystem och transporter, kraftigt minska matens klimatpåverkan och satsa på en mer hållbar konsumtion, säger Gunilla Elsässer, chef för WWFs arbete med mat, klimat och energi på WWF.
Det här kan du göra enligt WWF för att minska klimatpåverkan: Åk mer kollektivt, dra ner på bil- och flygresor, minska köttkonsumtionen, handla mer hållbart, se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.