Jordbruket har blivit en bisyssla
När Anders Eriksson i Mösa by strax söder om Enköping bestämde sig för att sälja mjölkkorna 1996, började han samtidigt arbeta mer med olika entreprenaduppdrag. Fastighetsskötsel och snöröjning har sedan dess fyllt merparten av hans arbetstid, samtidigt som han fortsatt med spannmålsodling hemma på gården.
Anders Eriksson är en så kallad månskensbonde.
Foto: Nina Leijonhufvud
Men när nya bestämmelser för djurhållning kom och stora investeringar skulle ha behövts för att kunna fortsätta med mjölkkorna, då bestämde Anders Eriksson och familjen att det var bättre att lämna djurhållningen. Men nu har de några får på gården också, så helt kunde de inte avstå från djur.
- Jag var medlem i Maskinringen sedan tidigare, och från 1996 lägger jag 60-70 procent av min arbetstid på olika uppdrag från dem. Det varierar mellan årstider, det är lugnare på vintrarna, och också mellan olika år, men i stort sett blir fördelningen sådan, säger Anders Eriksson.
När UNT först får kontakt med honom via mobiltelefon är han på Arlanda stads golfbana och klipper gräs. Där har han arbetat hela säsongen tillsammans med fyra kamrater från Maskinringen och ett tiotal heltidsanställda på golfbanan:
- Vi klipper fairways och greener flera gånger i veckan, ibland två gånger per dag. Under mastersturneringen var det snärjigt, för då skulle gräset klippas två gånger om dagen, samtidigt som skördearbetet höll på här hemma. Men då sov vi över i husvagn i Arlanda för att hinna med jobbet där, och jag åkte hem några timmar på dagen för att hinna med skörden här.
Det är mycket jobb på golfbanan men han trivs där, med arbetet och med arbetskamraterna. Spelet är han däremot inte intresserad av.
På torsdagen när UNT träffar Anders Eriksson hemma på gården i Mösa är det strålande solsken, och han har sin tredje "lediga" vardag hemma på gården sedan i vintras. Han ska använda tiden bland annat till att se över spannmålstorken, göra i ordning skördetröskan för vintern och lämna tillbaka en kärra han lånat av en granne.
Han har hjälp av en av döttrarna med arbetet på gården också, och hustrun Anita sköter bokföringen för företaget. Anita har även hon halvtidsarbete utanför gården, som receptionist på SNA Europe, f d Bahco Tools.
Om släktgården i Mösa kan drivas vidare som lantbruk i ännu en generation vet inte Anders Eriksson. Ingen av de två döttrarna har utbildat sig för jordbrukssektorn, men båda vill bo på landet:
- Och de har sagt att gården inte får säljas, så vi får väl se hur det blir, säger Anders Eriksson, som visserligen anpassat sig till livet som "månskensbonde", men som, liksom många av sina yrkesbröder, ser spannmålsprisernas uppgång den senaste tiden som ett tecken på att svenskt jordbruk behövs och kommer att fortsätta behövas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!