Jonas börjar plugga vid 43: "De enkla jobben finns inte längre"

Jonas Flack från Stenhagen har börjat läsa till socionom med hjälp av nytt studiestöd. Under ett år kan den som jobbar och vill börja plugga få 80 procent av sin lön.

I en av universitetets läsesalar i närheten av Engelska parken har Jonas skapat en vana att sitta och plugga.

I en av universitetets läsesalar i närheten av Engelska parken har Jonas skapat en vana att sitta och plugga.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2024-04-24 16:30

Vill du sadla om i livet? Då finns det ett särskilt ekonomiskt stöd som du kan ansöka om hos CSN.

Det som formellt kallas omställningsstudiestödet, inrättades 2022 och innebär att man kan få upp till 80 procent av sin nuvarande lön när man studerar, under upp till ett år på heltid. Det ska vara studier som ger en person bättre möjligheter att få jobb inom ett yrke där det finns brist på medarbetare och kompetens.

undefined
Jonas Flack från Stenhagen har börjat läsa till socionom för och tagit hjälp av omställningsstudiestödet.

I Uppsala län har hittills 251 personer fått stödet och i Uppsala stad har 174 personer fått det. En av dessa är Jonas Flack, 43 år, från Stenhagen som jobbar i Uppsala kommun med att samordna arbete för ungdomar som ska göra ungdomstjänst.

– Jag sökte stödet i höstas och fick veta för någon månad sedan att jag fick det, så jag började min utbildning innan jag fick veta om jag fick stödet, säger han.

Han går nu socionomprogrammet på Uppsala universitet, och för att få stödet för en sådan lång utbildning måste man vara över 40 år. Tanken med bidraget är att äldre personer ska få förtur för att kunna omskola sig för att matcha arbetsmarknadens behov bättre.  

Jonas Flack läste teologi efter gymnasiet och hade en tanke om att han skulle bli präst.

– Men efter två år var jag less på att plugga och ville börja jobba.

undefined
I en av universitetets läsesalar i närheten av Engelska parken har Jonas skapat en vana att sitta och plugga.

Han har sedan dess haft yrken inom socialt arbete och trivs med inriktningen på sitt jobb men märker att utan utbildning blir det svårare och svårare att byta jobb.

– Skulle jag ledsna på det jag gör är det svårt att få något bättre. Jag är inte rädd att bli arbetslös men risken finns att jag skulle kunna bli omplacerad på en tjänst jag inte vill ha om det blir arbetsbrist.

Omställningsstudiestödet har mött hård kritik för att det dröjt med besked till de sökande eftersom handläggningen varit lång. Men i år har stödet fördubblats till 2,84 miljarder kronor, från 1,36 miljarder förra året. Dessutom har 70 handläggare anställts på CSN vilket innebär att fler har chansen att kunna få pengarna.

När man söker stödet behöver man ett yttrande från en omställningsorganisation. Vilken organisation man tillhör kan man ta reda på genom att fråga sitt fackförbund. Organisationen avgör sedan om den utbildning man söker är relevant för en framtida arbetsmarknad. Anna Bångerius är karriär- och studierådgivare för Omställningsfonden i Uppsala län.

undefined
Anna Bångerius är karriär- och studierådgivare för Omställningsfonden i Uppsala län.

– Många ansöker om yttrandet först efter att de har sökt omställningsstudiestödet hos CSN, men mitt tips är att be om detta innan. För om vi ser att det inte finns någon efterfrågan på arbetskraft med den utbildning som den sökande har valt, då riskerar ansökan att inte godkännas och så har den sökande förlorat värdefull av tid.

Hon ser att mycket förändras i samhället just nu som gör utbildningar inaktuella även inom yrken där det finns mycket jobb.

– Ingenjörer behöver lära sig ny teknik, vårdpersonal behöver lära sig digitalisering. Det räcker inte med att vara färdigutbildad utan mitt i livet behöver man fylla på med utbildning.  

Men att plugga senare i livet kan också innebära utmaningar. Man har kanske dragit på sig lån med höga räntor och/eller har barn som innebär att utgifterna är högre än för en ung student. Stödet täcker dessutom bara 80 procent av ett års lön, men då många utbildningar är längre kan det vara nödvändigt att jobba och plugga samtidigt och sprida ut stödet.

undefined
Utbildningsstudiestödet betalas ut av CSN.

Så gör Jonas Flack som har ett par svettiga år framför sig när han kommer plugga heltid och jobba deltid. Omställningsstudiestödet kommer han att ta på 20 procent per termin, och då kommer han att jobba mindre. 

– Det här funkar bra för mig nu när mina barn har blivit större. De är 8, 11 och 15 år så nu har jag lite mer tid till självutveckling än när de var små. 

Samtidigt motverkar det stress att han gör något åt sin situation eftersom han känner av den åtstramning i arbetslivet som gör att hans bana, att jobba först och plugga sedan, inte kommer att fungera i framtiden. 

– Förr har man kunnat glida in på lägre positioner och sedan jobba sig upp till mer kvalificerade tjänster. Men utan relevant utbildning är det mycket svårare idag. För att kunna arbeta med myndighetsutövning inom socialtjänsten, exempelvis fatta beslut om omhändertagande av barn och unga, är det sedan tio år tillbaka krav på svensk socionomexamen. 

Han menar att på senaste tiden har dessa krav även sipprat över på andra områden inom socialt arbete. 

– De där enkla jobben som man kunde få direkt efter gymnasiet finns inte längre i samma utsträckning.

Omställningsstudiestödet

Omställningsstudiestödet instiftades 2022 som en del av regeringens LAS-reform söks och betalas ut av CSN. 

För att kunna beviljas stödet måste den sökande vara mellan 27 och 62 år och ha arbetat sammanlagt minst åtta av de senaste 14 åren. Det är även en förutsättning att utbildningen du går stärker din position på arbetsmarknaden och möter arbetsmarknadens behov.

Det finns två sökperioder varje år som börjar 1 april och 1 oktober. Det stöd som går ut i höst kunde sökas från 1 april och kan sökas ända fram till 1 juli, men eftersom ansökningarna handläggs i turordning så är chansen att få stödet större om du söker tidigt.

Om du ska studera både höst och vår är det bra att ansöka om båda terminerna samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!