Johanssonvillan presenterades strax före valet av Sigtuna kommuns kommunalråd Anders Johansson, tillsammans med Södertäljes kommunalråd Anders Lago (S) och Peab. Villorna ska kosta högst två miljoner kronor, cirka 900 000 mindre än medelpriset på en villa i Sigtuna kommun och 1,9 miljoner under snittpriset i Stockholms län. Hustomten kommer att vara cirka 350 kvadrat varav själva huset tar upp 100 kvadratmeter.
Måndagen den 20 december (rättad uppgift 2010-12-23) beslutade kommunstyrelsen att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att se över fem områden i kommunen där villorna ska byggas. Alla partier som finns representerade i kommunstyrelsen var eniga om att gå vidare med projektet. Men oppositionen ska lämna in ett särskilt yttrande.
– Vår uppfattning är att det inte bidrar positivt till stadsbilden om man ska bygga 200 exakt likadana hus, säger Henrik Kelfve (M).
Man vill också att kommunen ska använda sig av flera byggbolag än Peab
Bygget av de första fyra huset har redan börjat ta fart i Steningehöjden. Ledningarna har lagts och under mars nästa år kommer grunderna att gjutas. I augusti 2011 ska det vara inflyttningsklart.
Att villorna är billigare än vanligt beror på flera saker enligt Anders Johansson (S). Bland annat har Peab pressat priserna, tomterna ska vara små och husen byggs på mark där befintlig infrastruktur redan existerar.
Husen ska byggas i tätorten och det blir cirka 10 till 15 villor per område.
Stefan Alatalo, arbetschef på Peab, berättar att övre Ekilla kan bli nästa område att få ett par Johanssonvillor. Men när det bygget kan komma i gång är osäkert eftersom detaljplanen är överklagad till Miljödepartementet.
Henrik Kelfve (M) är också skeptisk till själva förfarandet; att kommun först går in och säger hur många villor som ska byggas.
– Dessutom ska man bestämma hur de ska se ut. Vill vi bo i en kommun där alla hus ser likadan ut? Vill vi inte bo i en kommun med mer mångfald? De här områdena från 60- och 70-talet där allt standardiserades och skulle vara som producerat i en fabrik, de har väl inte varit så attraktiva de där områdena, säger han.
Henrik Kelfve (M) menar att det kommer bli ett väldigt liv från oppositionens sida om kommunen går ut och subventionerar mark till Peab.
– Då kommer vi att bråka väldigt mycket. För då är det återigen så att man skänker bort eller rear ut allas egendom för några få för att man har bestämt att nu ska alla bo i ett hus uppkallat efter kommunstyrelsen ordförande och det borde vara direkt brottslig, säger Henrik Kelfve (M).
Men så är inte fallet enligt Anders Johansson (S).
– Nej det är ett likvärdigt pris med andra kvadratmeterpriser vi har sålt under senare år, det är inget uppseendeväckande vare sig uppåt eller nedåt.
Stefan Alatalo håller med om att det inte behöver röra sig om något särskilt förmånligt markpris för att villorna ska bli billiga. Han säger att man lyckats pressa priset genom att ta bort köparens möjlighet att välja utformning på inredning.
– Det är ett rent standardhus, man har ingen valmöjlighet utan vi vet vad vi bygger och då kan vi minimera kostnaderna, säger han.
Att villan skulle vara döpt efter kommunalrådet förnekar Anders Johansson. Namnet ska villan ha fått av Sveriges vanligaste namn.
– Här vill vi då skapa en villa som vanliga Johanssons kan efterfråga, en Svenssonvilla för Johanssonfamiljen. Det är det som är själva poängen med namnsättningen.
Den förklaringen går inte riktigt hem hos Henrik Kelfve (M).
– Är han politiker eller byggare den här Johansson? Det fattar ju alla att de är döpta efter honom, sen kan de hävda något annat men det är bara tramsigt, säger han.