Johans plåga kan vara över: "Jag tror att lopporna är borta"

I nästan två år plågades Uppsalabon Johan av vad han misstänker var muterade loppor. Men nu är de borta – tror han. Hans fall är fortfarande något av ett mysterium.

Johan heter egentligen något annat. Han jobbar som läkare och vill därför vara anonym. Genom att berätta sin historia hoppades han få kontakt med någon annan som haft samma problem.

Johan heter egentligen något annat. Han jobbar som läkare och vill därför vara anonym. Genom att berätta sin historia hoppades han få kontakt med någon annan som haft samma problem.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2024-11-24 16:30

"Vet du hur det har gått för Johan och det som kröp på honom?" Det frågade Christine i ett mejl häromveckan. Hon är inte ensam: flera läsare har hört av sig till UNT i höst och undrat.

När vi ringer Johan för att höra hur det är med honom låter han försiktigt glad.

– Jag tror faktiskt att lopporna är borta. Jag känner inte längre att de kryper in i öron och näsa. Det är väldigt skönt att slippa för det var det värsta. Jag känner inga bett heller, säger Johan som egentligen heter något annat.

Det var i våras som UNT berättade om läkaren Johan som hösten 2022 fick stora utslag som kliade enormt mycket. Johan fick veta att han troligen drabbats av fågelloppor efter att han tagit ner en fågelholk i trädgården.

Men trots att fågelloppor inte ska kunna leva på människor en längre tid fortsatte plågan. Johan kände hur lopporna – eller vad det nu var – kröp in i näsa och öron och han fick smärtsamma bett.

undefined
"De kliade enormt mycket", berättar Johan om de bett han fick.

Läkare menade att han inbillade sig, och Johan frågade sig om han drabbats av vanföreställningen parasitofobi. Men på film lyckades han flera gånger fånga något som rörde sig snabbt på hans kropp.

Johan frågade sig om det kunde handla om loppor som muterat. Han försökte allt för att bli av med lopporna, men inget hjälpte. Förrän nu i slutet av sommaren.

– De har aldrig tidigare försvunnit när jag badat, men jag tänkte att om jag hoppar ner i vattnet från bryggan kanske de släpper taget. Jag hoppade flera gånger om dagen och efter någon vecka kände jag inte av dem. Det är den enda teori jag har till varför de försvunnit.

Johan mår mycket bättre psykiskt. Nu kan han sova igen och orkar engagera sig mer i sin familj. Men han går runt med en ständig oro att lopporna ska återvända.

– Varje gång jag känner att det killar lite tänker jag att de är tillbaka. Men jag tror att det är inbillning.

Kan det ha varit parasitofobi du hade?

– Jag tror inte att jag hade det då. Men jag tänker att det är parasitofobi jag har nu när det känns som att det kryper.

undefined
Allt började senhösten 2022, efter att Johan tagit ner en fågelholk i trädgården. Strax därefter började han få stora bett.
undefined
Johan är läkare och har nu fått mer förståelse för patienter som beskriver märkliga symptom.

Reportaget med Johan väckte mycket engagemang och empati hos läsarna. Mejlen strömmade in till redaktionen. Många vittnade om liknande erfarenheter medan andra ville ge tips.

– Det var några som verkade ha drabbats av samma sak som jag, säger Johan.

Han vill passa på att tacka alla som engagerat sig:

– Jag hade känt mig så himla ensam, och det hjälpte mycket att veta att jag inte var det.

Varför tror du att ditt fall väckte så mycket engagemang?

– Jag vet inte. Men kanske är det här många människors värsta mardröm.

Parasiter

En parasit lever i eller på en annan levande organism, antingen genom att suga blod eller genom att leva i matsmältningsorganen.

Loppor är blodsugande vinglösa parasiter som lever på däggdjur och fåglar. Loppbett ger röda utslag – ofta flera på rad – som kan klia kraftigt.

Fågelloppor är vanliga vår och höst. De kan komma in i hemmet via husdjur och om man varit i kontakt med fågelbon. Hundar och katter kan drabbas av fågelloppor, men de ska inte kunna föröka sig på människor. 

Förr fanns människoloppor i Sverige, men nutida hem är för rena för att de ska överleva.

Även andra insekter, exempelvis löss, kan ge bett. För att säkert veta vilken insekt som orsakat bettet behöver man hitta insekten, vilket sällan går vid loppbett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!