Det är eftermiddag och glest mellan studenterna som pluggar på Evolutionsbiologiskt centrum. Johan Bergquist går mellan grupprummen och uppehållsrummen iklädd en röd väst med ordet "distansvärd" tryckt över ryggen.
– Det är främst vid lunch som det kan bli trängsel, och när folk ska gå hem. Någon gång har jag fått säga till under föreläsningar att folk sitter för nära, säger han.
I början av terminen anlitade Uppsala universitet 20 studenter att jobba som distansvärdar. Uppdraget går i huvudsak ut på att patrullera på sitt campus tre gånger per dag för att se till att studenterna följer de coronariktlinjer som finns. De som inte gör det ska värdarna tillrättavisa.
– Jag fick inte så mycket sommarjobb som jag ville ha, så det här är en bra inkomst. Det är också ett spännande uppdrag, att vara med att bidra till att minska smittspridningen, säger Johan Bergquist om varför han sökte jobbet.
För det mesta är det lugnt på Evolutionsbiologiskt centrum, berättar han. Men under tentaperioderna är det ett populärt campus att plugga på och då är det vanligt att studenter sätter sig i större grupper.
– Vi säger till rätt ofta. I början var det ganska tufft att säga till folk i grupp, men nu har jag kommit in i det. Jag har alltid fått bra respons från de jag sagt till. De lyssnar.
Distansvärdarna har i nuläget kontrakt till årsskiftet, men Johan Bergquist vill gärna fortsätta med uppdraget under våren. Han tror också att de kommer behövas.
– Vi ser ingen direkt skillnad i hur man beter sig. Jag tror folk måste ta restriktionerna på större allvar, nu börjar många bli trötta på att leva efter dem.
Uppsala universitet har ännu inte fattat något beslut om det blir en fortsättning med distansvärdarna.
– Det som är klurigt är att smittläget går upp och ner. Universitetet ska göra en utvärdering och finns det fortfarande behov efter årsskiftet kan vi ta in de för en period till, säger universitetets säkerhetschef Fredrik Andersson Broman.
Vad är distansvärdarnas bild över hur bra studenterna håller avstånd?
– På vissa platser är det lugnt och på andra behövs fler värdar. Vissa rapporterar att deras närvaro gör skillnad, medan det är svårare för andra vissa dagar. Vi försöker rekrytera fler värdar till campus där det behövs fler.