På en regnfuktig brygga i Fyrishov ligger Johan Walfridssons handduk och väntar. Det är novembers bad som ska avklaras, men vid det här laget har inte Johan något emot ett dopp trots de knappa fem graderna.
– Det är skönt efteråt. Lite som efter ett träningspass, berättar Johan, som till vardags läser till matte- och fysiklärare på Uppsala universitet.
Nästa månad har Johans utomhusbadande pågått i hela tre år. Utan undantag har han tagit sig ett dopp minst en gång i månaden, även i isvak eller som nu i höstkalla Fyrisån.
– Det här är en tävling som jag och min kompis hemma i Karlstad har. Vi har utmanat varandra att bada varje månad, och den första som ger upp måste bjuda den andra på tre paket kaffe, säger Johan.
Johan laddar lite, drar av sig tröjan och kliver i från stegen med snabba steg. I knappt 20 sekunder befinner han sig i vattnet.
– Jag gör inte det här framförallt för hälsoeffekterna som många gör, även om jag mår bra av det. För mig är det en utmaning. Förhoppningen är ju att jag och min kompis fortsätter med det här tills vi är 70.
Men för många är det just upplevda fördelar för hälsa och välmående som lockar till vinterbad.
Är kyla bra för oss?
– Många upplever att de blir välmående, pigga och så vidare, men det finns ganska lite forskning som belägger hälsoeffekter av kalla bad, säger Hans Hägglund som är läkare och adjungerande professor på Uppsala universitet.
I stället har Hans Hägglund tittat på hälsoeffekter av bastubad, där forskningen kommit något längre.
– Vid bastubad sjunker blodtrycket, det är precis tvärtom vid kalla bad. Men det gemensamma är en slags gymnastik för kärlen. Man kan jämföra med konditionsträning. Kroppen strävar efter en konstant kroppstemperatur. När man går in i bastun börjar man svettas och blodkärlen vidgas, och när man går ner i kyla drar kärlen ihop sig och kroppen försöker bli varm.
Eftersom kylan belastar hjärtat och kärlen bör man vara försiktig om man har hjärtproblem, enligt Hans Hägglund.
Men även om forskningsbeläggen är knappa kan han säga en sak om kalla bad:
– Det som sker vid vinterbad är att man stimulerar det bruna fettet, och det gör man inte i bastun. Det bruna fettet är som ett element som producerar värme, det förbränner också kalorier och håller blodsockret jämt.