Jobben ökar i privata sektorn
Uppåt för den privata sektorn, nedåt för den offentliga. Så sammanfattas länsarbetsnämndens långtidsprognos för 20042005. Arbetslösheten fortsätter att öka i Uppsala län om än i lägre takt, sorgebarnet är främst vård och omsorg samt utbildning och forskning.
— Vi har en stark befolkningstillväxt i länet. Generellt är det bra för efterfrågan, men samtidigt måste vi skaka fram 400 nya jobb varje år för att inte arbetslösheten ska öka, säger Stefan Tjärnback, analytiker på länsarbetsnämnden.
Prognosen bygger på intervjuer och arbetsgivarna är totalt sett positiva i sina bedömningar. Nästan hälften tror att efterfrågan på arbetskraft kommer att öka det kommande året. Färre än en av tio tror på minskad efterfrågan.
Flera branscher tror också att sysselsättningen kommer att öka dramatiskt det kommande året, exempelvis tror byggsektorn på en nioprocentig ökning av antalet anställda, sektorn handel, transport och kommunikation på fyra procent fler.
"För optimistiskt"
Men länsarbetsnämnden delar inte den bedömningen.
— Det är alltför optimistiskt. En viktig faktor är att expansionsutrymmet är stort inom både bygg och handel, produktionen kan öka ganska mycket innan man behöver anställa fler, säger Stefan Tjärnback.
Detsamma gäller finans- och uppdragssektorn, där konsulter inom bland annat it ingår, som även de spår en lysande tillväxt.
— Det går åt rätt håll nu efter den stora nedgången för några år sedan, men här finns mest ledigt utrymme av alla näringsgrenar, säger Stefan Tjärnback.
En eller några procents tillväxt de kommande åren, skriver länsarbetsnämnden om dessa branscher.
Däremot delar man helt bedömningen från verkstadsindustrin, som är viktig inte minst för den norra delen av länet. En procent, 100 personer, ytterligare kommer att anställas såväl 2004 som 2005.
Det som drar ned bedömningen och gör att arbetslösheten ökar även hela nästa år är den offentliga sektorn. Länsarbetsnämnden bedömer att antalet anställda inom vård och omsorg blir tre procent färre i år och minskar med ytterligare två procent 2005.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!