Jobbcoachen spår tuff framtid
Den värsta arbetslöshetsvågen har fortfarande inte anlänt. Men även efter lågkonjunkturen kommer vi att få vänja oss vid en helt annan typ av arbetsmarknad, med ökade krav på flexibilitet och snabba omställningar. Det menar Maria Mattsson Mähl, vd för det nystartade jobbcoachningsföretaget Lernia Jobb & Karriär.
Maria Mattsson Mähl tror att läget på arbetsmarknaden blir betydligt tuffare nästa år.
Foto: Rolf Hamilton
Det är också mot den bakgrunden som Lernia Jobb & Karriär - ett nybildat dotterbolag inom statliga Lernia med fokus på karriäromställning och jobbcoachning- har tillkommit. Sedan starten i oktober förra året har den nya enheten, med sitt huvudkontor i Uppsala, gått från 0 till 160 anställda över hela landet. Poängen är att gå in i ett tidigt skede i processen - innan ett varsel förverkligats i en uppsägning - så att en arbetstagare aldrig hamnar i arbetslöshet utan direkt kan gå vidare till nästa steg i sitt yrkesliv. Hittills har resultatet varit gott. Av de personer som coachats i år har 86 procent fått någon annan form av anställning.
Begreppet jobbcoachning har blivit ett ord i tiden, men vad innebär det i praktiken?
- Ibland har det uppfattats som något lite flummigt, men så är det inte alls. I mötet med den enskilde individen utgår vi från hans eller hennes erfarenhet, intressen och förutsättningar. Sedan är det jobbcoachens uppgift att se utifrån helheten och tala om var möjligheterna finns, säger hon.
- Vi arbetar både med enskilda individer och grupper och finns med genom hela processen.
-Men vi är inga jobbfixare, vi förmedlar inte jobb till människor som inte är intresserade av att få hjälp. Det måste finnas en drivkraft att själv göra något åt sin situation.
Som ett exempel på en lyckad omställning nämner Maria Mattsson Mähl en kvinna i Uppsala som för drygt två år sedan blev uppsagd från ett foto- och kopieringsföretag. Med hjälp av Lernias jobbcoach i Uppsala lyckades hon sedan ställa om sig till ett jobb som butikschef på en av de mer exklusiva klädbutikerna i stan.
Och jobbcoachning som fenomen har kommit för att stanna, om man får tro Maria Mattsson Mähl. Det är ett svar på en genomgripande omställningsprocess i samhället, ett sätt att möta upp den nya tidens krav på ökad flexibilitet och rörlighet. Särskilt bemanningsföretagen, anpassade för just detta, går en ljus framtid till mötes. Där industrisamhället vittrar bort tar tjänstesamhället vid, och framtidens svenska arbetsmarknad kommer till stora delar att se annorlunda ut än i dag
- Vi har en väldigt stark jobbidentitet i Sverige, men vi måste vänja oss av med tanken att vi ska ha en och samma fasta anställning hela livet. Det är historia. I framtiden kommer anställningstryggheten framför allt att sitta i den egna kompetensen, betonar Maria Mattsson Mähl.
Men kommer inte en sådan arbetsmarknad snarare betyda mer osäkerhet och otrygghet för många människor?
- Självklart är det alltid en slitsam och långtifrån friktionsfri process att bli av med ett jobb. Men samtidigt löser det sig för väldigt många människor. Många yngre personer i dag vill inte heller jobba på samma arbetsplats under alltför lång tid.
Om Maria Mattsson Mähl har rätt i sin analys kommer den närmaste framtiden att bli tuff för många branscher. Många medelstora företag som avvaktat framtiden och försökt undvika uppsägningar börjar nu genomföra effektivitetsbesparingar, samtidigt som nedskärningar väntar inom den offentliga sektorn. Det gäller även för Uppsalaregionen, som hittills klarat sig relativt lindrigt genom krisen.
- Men det är viktigt att komma ihåg att Sverige inte stannar av bara för att det är lågkonjunktur. Det händer mycket på arbetsmarknaden hela tiden, säger Maria Mattsson Mähl.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!